vineri, 21 ianuarie 2011

Conferinţă Andrei Şerban la TNB

Duminică 30 ianuarie 2011, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadrul programului „Conferinţele Teatrului Naţional”, Andrei Şerban prezintă conferinţa cu tema Despre Cehov sau Cine mai vrea să meargă la Moscova?


"Prin personajele sale, Cehov ne arată că noi oamenii suntem atât de obsedaţi de ceea ce am dori să fim în mod ideal, atât de preocupaţi de viitor, un viitor iluzoriu, încât ignorăm ce suntem şi unde suntem în momentul prezent. Ori proiectăm totul în trecut, absorbiţi de o imagine idealizată, îndulcită, sentimentală a ceea ce am fost odată – un alt fel de a scăpa de prezent, de teama de a ne vedea pe noi înşine aşa cum suntem. „La Moscova, la Moscova...”, repetă obsesiv cele trei surori, acolo viaţa ar fi perfectă..." (Andrei Şerban)

Despre Andrei Şerban:

În plină carieră internaţională în teatru şi operă în cele mai importante centre culturale din America şi Europa, Andrei Şerban a acceptat să revină în ţară, chemat de Ion Caramitru şi Andrei Pleşu imediat după decembrie '89, şi a preluat direcţia Teatrului Naţional, în speranţa de a schimba mentalitatea învechită şi osificată a acestei instituţii, de a o readuce la viaţă.

Trilogia greacă a fost doza de oxigen necesară care a repus pe picioare un mecanism agonizant. Au urmat 4 alte spectacole - încercări de a crea un climat flexibil, deschis spre nou şi necunoscut, dar după trei ani a fost obligat să renunţe, din cauze care nu mai merită comentate.
Şerban este tenured professor şi directorul artistic al Hammerstein Center for Theater Studies la Columbia University din New York.

A primit numeroase premii şi distincţii: „Tony Award”, „Drama Desk” şi „Obie Awards”, „George Abbott Award” pentru cariera sa în teatrul american, „Eliott Norton şi Robert Brustein Awards” pentru spectacolele din Boston, „Steaua României”, multiple premii Uniter, „Doctor Honoris Causa” al Universităţii Babes-Bolyai din Cluj şi, pentru anul în curs, cinci nominalizări la prestigiosul „Golden Mask”, la Moscova, printre altele.

Cartea sa, O biografie, publicată la Polirom în 2006 a fost reeditată. Două volume fotografice, publicate la ICR, îi urmăresc cariera în imagini din spectacolele de teatru şi operă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută