miercuri, 9 noiembrie 2011

Jocul de-a purificarea la TNB

Spectacolul Purificare de Petr Zelenka, premieră pe ţară, deschide actuala stagiune a TNB, după câteva avanpremiere la sfârşitul celei trecute, fapt ce i-a adus şi selectarea în secţiunea „Teatrul de Mâine” la Festivalul Naţional de Teatru, tocmai încheiat. Regizorul Alexandru Mâzgăreanu, tot mai prezent în ultima vreme în teatrele bucureştene, construieşte pe textul dramaturgului ceh contemporan un spectacol bazat pe suspans şi pe ironie, arătând interferenţa dintre realitate şi televiziune, aceasta din urmă devenind zeul mistificator în care toată societatea de consum crede.

Lamia Beligan, Adrian Titieni

O emisiune, „Purificare”, concepută pe model american, una din multele de acest fel, foloseşte denudarea vieţii private spre deliciul unui anumit segment de public. Însă, pentru că e înlocuită cu o alta, „Bureţii uzi”, povestea reală, cu destăinuirile televizate, a scriitorului de mâna a doua, Jacek, ce violase băieţelul unor prieteni de familie, nu mai ajunge la public, viaţa merge înainte, iar Jacek ajunge el însuşi un om de televiziune, cu succes, la acelaşi post. În acelaşi timp, au loc pe scenă dramolete de cuplu.


Medeea Marinescu

Spectacolul, desfăşurat în decorul Andradei Chiriac, prezintă cu umor tragic un decupaj de viaţă contemporană în care individul, om simplu sau cu ceva pretenţii, spectator în platou, telespectator, angajat tv sau invitat este doar o marionetă, manipulată de televiziune, care-şi asumă inclusiv rolul de spovedire şi de iertare a păcatelor.

Piesa de la TNB are profunzime şi naşte întrebări. Distribuţia merită felicitări (Adrian Titieni, Medeea Marinescu, Afrodita Androne, Vitalie Bichir, Brânduşa Mircea, lamia Beligan, Armand Calotă, Mihai Călin, Ilinca Goia, Cesonia Postelnicu / Florentina Ţilea, Tomi Cristin, Marcelo Cobzariu, Natalia Călin, Vlad Roşu), iar spectacolul trebuie văzut. Foto: Augustin Bucur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută