vineri, 4 iunie 2010

Pagini de altădată

Aniversarea actorilor români de prestigiu, care împlinesc un număr rotund de ani de viaţă sau / şi de carieră este lăudabilă, mai ales dacă este făcută în condiţii onorabile pentru cel în cauză.


După ce a fost sărbătorit chiar de ziua lui (26 februarie 2010), la împlinirea a 70 de ani de viaţă şi 50 de carieră artistică la Teatrul Nottara (al cărui actor este din 1968) prin spectacolul Variaţiuni enigmatice de Eric-Emmanuel Schmitt, Alexandru Repan mai beneficiază de o sărbătorire recentă (22 mai 2010) şi la Metropolis, în cadrul unui spectacol eveniment, Pagini din Craii de Curtea Veche, adaptare după Mateiu Caragiale.



foto: Maria Ştefănescu

Preferinţă mai veche a actorului, textul matein (montat şi în 1978 la Nottara), a prins expresie într-un recital de mare clasă, care oricând ar putea servi drept lecţie de arta rostirii. Spectacolul de la Metropolis are culoare de epocă, accentuată de muzica inspirată a lui George Marcu, interpretată live la violoncel de Ella Bokor. Adaptarea păstrează savoarea operei, mai ales prin păstrarea lexicului original, pigmentat cu arhaisme grele, şi se adresează unui public avizat.



foto: Maria Ştefănescu

Absolvent al Facultăţii de Istorie şi al Institutului de Teatru, Alexandru Repan a încarnat peste 70 de roluri în teatru şi peste 30 în film. În prezent, joacă la Nottara (în afară de spectacolul pomenit mai sus) în Blues, Aniversare şi Vizitatorul, la Metropolis în Hamlet și la Teatrul Mic în Colonia îngerilor.


Recitalul Pagini din Craii de Curtea Veche face parte dintr-un proiect, coordonat de Raluca Moisan, ce-şi propune o serie de recitaluri cu nume importante de actori români.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută