miercuri, 25 mai 2011

Lucian Ban la Teatrul Act

Teatrul ACT şi Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului prezintă miercuri 1 Iunie, 2011 ORA 19 recitalul de pian LUCIAN BAN - American Landscapes.

După mai bine de zece ani de când a părăsit România pentru o carieră în muzica de jazz la New York, pianistul Lucian Ban revine la Bucureşti cu un proiect special, un recital de pian solo care se doreşte un sumumm al experienţelor sale americane muzicale, dar nu numai.

Lucian Ban: „American Landscapes este un proiect pentru solo piano dezvoltat de-a lungul unei decade petrecute în America. „Lumea Nouă – the New World” cum o numeau istoricii nu demult a fost şi este şi astăzi un continent cu totul fascinant . . . şi adeseori şocant pentru un european. Ce m-a frapat însă în călătoriile şi peregrinările mele concertistice în toate colţurile Statelor Unite a fost în primul rând extraordinara diversitatate muzicală dincolo de jazz, cu miriade de genuri şi surse din toate colţurile lumii (America este ţara imigraţiei globale prin definiţie), dar mai ales un omniprezent spirit al avangardei şi experimentului constant. Unde altundeva poţi să întâlneşti un muzician să spunem din Vietnam cântând o piesă de John Lee Hooker cu influenţe indiene? American Landscapes încearcă să prezinte ceva din toate aceste lucruri într-o suită de piese şi improvizaţii pentru pian solo, o viziune foarte personală (cum ar putea să fie altfel când eşti singur cu pianul?) a peisajului muzical de astăzi din America. I hope you will enjoy the journey !”

După ce a abordat muzica românească populară pentru un proiect realizat împreună cu saxofonistul american Sam Newsome, Suita de jazz româno-americană (Jazzaway Records 2008), după ce a semnat un complex proiect de reinterpretare a muzicii lui George Enescu pentru jazz, Enesco Re-Imagined, (Sunnyside Records 2010), Lucian Ban prezintă acum publicului din România o versiune personală a Americii, filtrată prin muzică, în proiectul American Landscapes. Pianistul se inspiră pentru acest proiect din peisajul muzical larg al Americii, de la American Songbook, la Blues şi cântece tradiţionale, de la avangarda clasică a lui Charles Ives la inovaţiile lui Duke Ellington, de la extraordinara muzică a marilor centre urbane precum New York, Chicago şi New Orleans, la muzica populară din mijlocul Americii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută