marți, 31 mai 2011

TNB spre sfârşit de stagiune

Teatrul Naţional din Bucureşti a ţinut de curând ultima conferinţă de presă a stagiunii 2010-2011, având o ordine de zi care a atras un public numeros.


Mai întâi, a fost prezentat, un spectacol scenotehnic impresionant, menit să evidenţieze posibilităţile mecanice şi flexibilitatea scenei mari a TNB, de curând refăcută. Personajele au fost scena Sălii Mari şi câteva decoruri ale unor spectacole jucate aici.



Partea cea mai amplă a evenimentului a fost susţinută de arhitectul Romeo Belea, autorul proiectului de consolidare şi optimizare funcţională a clădirii TNB. După un scurt istoric al ansamblului arhitectural TNB (proiectat în perioada 1963-1969, distrus de incendiul din 1978 şi refăcut, cu forţarea structurii de rezistenţă, în perioada 1983-1986), vorbitorul a explicat motivaţia proiectului actual, generată de expertizarea structurilor ce alcătuiesc acest ansamblu (calcul la seism, în 2006) şi dezvoltarea amănunţită a acestuia pe etape. Noul proiect, a cărui executare a început în 16 martie şi va dura 28 de luni, va înlătura actuala faţadă adăugată (prea grea, cu risc de prăbuşire) şi va restructura la parametrii optimi de vizibilitate, audibilitate, inteligibilitate şi ambianţă edificiul TNB.


Vor rezulta mai multe săli de spectacol şi foaiere deschise publicului 12 ore pe zi, care vor găzdui galerii de artă, expoziţii, librării, baruri, cafenea, restaurant. Licitaţia a fost câştigată de Societatea Aedificia Carpaţi, în asociere cu Romtest Electronic. Pe tot parcursul lucrărilor, TNB va funcţiona cu trei săli de joc.

În final, Ion Caramitru, director general al TNB, a prezentat activitatea artistică a instituţiei în perioada următoare. Astfel, până la sfârşitul stagiunii va avea loc şi ultima premieră, Purificare de Petr Zelenka, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu şi scenografia Andradei Chiriac; în distribuţie: Adrian Titieni, Medeea Marinescu, Afrodita Androne, Vitalie Bichir, Brânduşa Mircea, Armand Calotă, Lamia Beligan, Mihai Călin, Ilinca Goia, Florentina Ţilea, Tomi Cristin, Marcelo Cobzariu, Natalia Călin. O avanpremieră estimată până la sfârşitul stagiunii este Omul cu mârţoaga de George Ciprian, regia Anca Bradu, scenografia Ştefania Cenean; în distribuţie: Daniel Badale, Ioan Andrei Ionescu, Gavril Pătru, Monica Davidescu, Raluca Petra, Marius Bodochi, Andrei Finţi, Mihai Verbiţchi, Bogdan Muşatescu, Andrei Duban, Magdalena Cernat. Vor mai intra în repetiţii: Vizita bătrânei doamne de Fr. Dürrenmatt (25 mai), regia Alexander Morfov (Bulgaria) şi Băiatul din ultima bancă de Juan Mayorga, regia Cristian Theodor Popescu.

În cadrul programului TNB parateatral, pe 11 iunie, va avea loc, la Sala Atelier, un concert de pian, susţinut de Bugge Wesseltoft, aflat pentru prima oară în România. Stagiunea se va încheia pe 15 iunie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută