joi, 16 iunie 2011

Festivalul de Comedie la Bucureşti


Ce-a de-a IX-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti (10-17 iunie 2011) şi-a făcut o deschidere spectaculoasă la Teatrul de Comedie, oficiată de directorul George Mihăiţă; au fost prezenţi directorii celor mai importante festivaluri de teatru din ţară (Constantin Chiriac, Emil Boroghină), oameni de teatru, public specializat şi amator. Lansarea de carte care a urmat, de teatru scurt, Omul din cerc de Matei Vişniec (Paralela 45), cuprinde texte din mai vechea Omul pubelă (Cartea Românească, 2006), dar şi altele noi, scrise între timp, autorul însuşi motivând că această formă de teatru este din ce în ce mai ofertantă. George Mihăiţă şi Matei Vişniec au citit un fragment din Spălătorul de creiere II.

Spectacolul care a urmat, Cuvântul progres spus de mama mea sună teribil de fals (în original, Le mot progrès dans la bouche de ma mère sonnait terriblement faux) de Matei Vişniec, jucat de Compania Influenscènes din Franţa, în regia lui Jean-Luc Paliès, a fost distins la Festivalul Avignon Off 2009 cu premiul „Coup de Cœur de la Presse”, iar în România s-a jucat în prima decadă a lunii iunie la Sibiu, Târgovişte şi Bucureşti. Este singurul spectacol internaţional din cadrul FestCo, o tragicomedie care vorbeşte despre drama unei familii sărace balcanice, cu un fiu mort în război şi cu o fată ce face trotuarul în Vest.

În continuare, festivalul a propus spectacole ofertante, în formule estetice foarte variate (teatru nonverbal, absurd, muzical etc.), dezbateri în cadrul secţiunii „Dialoguri”, lansări de carte şi se va încheia pe 17 iunie cu Gala Comediei Româneşti, în cadrul căreia se vor decerna premiile FestCo, şi cu premiera O scrisoare pierdută, în afara concursului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută