joi, 16 iunie 2011

Ion Caramitru prezintă Eminescu în SUA şi Canada

Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional, prezintă un recital extraordinar "Eminescu" în Statele Unite şi Canada, la invitaţia ICR New York

Actorul Ion Caramitru, neîntrecut recitator al versului eminescian, şi clarinetistul Aurelian Octav Popa vor susţine, într-un turneu americano-canadian de câteva zile, recitalul extraordinar EMINESCU, dedicat geniului poeziei româneşti.

Turneul, organizat de ICR New York în colaborare cu Queens Library, NY, Ambasada României la Washington DC, Consulatul General Onorific al României şi Biserica Sfânta Treime din Philadelphia, va cuprinde patru reprezentaţii cu recitalul "Eminescu" în limba română la: New York (23 şi 24 iunie), Washington DC (25 iunie) şi Philadelphia (26 iunie) şi câte o reprezentaţie la Montreal (30 iunie) şi Toronto (2 iulie).

Programul turneului include şi participarea lui Ion Caramitru, alături de actriţa Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, la o întâlnire care va avea loc în 21 iunie la sediul ICR New York. Cei doi prestigioşi invitaţi vor purta un dialog în limba engleză, moderat de Corina Şuteu, directoarea ICR New York, axat pe teme legate de schimburile internaţionale şi de prezenţa teatrului românesc în străinătate, precum şi de parcursul lor personal, marcat de tranziţia de la cariera de actor la cea de administrator cultural în România post-comunistă.

Născut în patria lui Eminescu, acest recital extraordinar, itinerat dincolo de Ocean în interpretarea şi regia lui Ion Caramitru, scoate la iveală pagini nemuritoare din impresionantul tezaur păstrat şi purtat cândva într-o simplă ladă de lemn, cu care poetul se muta, luându-şi cu el caietele şi notaţiile pe care astăzi le putem « răsfoi » cu multă uşurinţă, facsimilate şi digitalizate de către Academia Română. Recitalul este alcătuit dintr-o selecţie din manuscrisele de poezie, proză şi filozofie ale marelui poet.

Spectacolul imaginat de Ion Caramitru cerea un anume stil de acompaniament muzical, de sorginte simfonică. Acesta este aportul prestigiosului muzician Aurelian-Octav Popa, ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot întâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite, ne încredinţează compozitorul, stârnindu-ne interesul o dată în plus pentru o viitoare întâlnire cu Eminescu, la Bucureşti, cât mai curând posibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută