luni, 13 iunie 2011

Prima întâlnire din seria "Dialoguri FestCo"



Sâmbătă 11 iunie, în a doua zi a Festivalului Comediei Româneşti, a avut loc prima intâlnire din seria Dialogurilor FestCO 2011. Subiectul dezbătut - COMEDIE 50 – a adus încă odată în discuţie povestea Teatrului de Comedie care a implinit 50 de ani de existenţă la 5 ianuarie 2011.


Moderatorul acestui dialog - criticul de teatru Marina Constantinescu – a reunit în jurul său directori de ieri şi de astăzi ai Teatrului de Comedie, actori, regizori, public. Au fost prezenţi Radu Beligan, Lucian Giurchescu, Mircea Albulescu, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Puiu Antemir, Florin Anton, Eugen Racoţi şi un invitat special - Emil Boroghină – directorul Festivalului Shakespeare.



Radu Beligan (vorbind despre trecut): „Mezinul teatrelor bucureştene, când a împlinit 4 ani de existenţă (1965), a fost invitat la minunea care s-a întâmplat, Festivalul Internaţional de Teatru de la Paris, la Sala Sarah Bernhard, unde am fost invitaţi să reprezentăm România cu trei spectacole. Cu Umbra de Evghenii Şvarţ, Troilus şi Cresida de Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig şi Rinocerii de Eugène Ionesco în regia lui Lucian Giurchescu. Asta nu e nimic, dar am luat şi premiu pentru isprava asta."



Marina Constantinescu (vorbind despre prezent): "Ce se întâmplă azi nu e doar sărbătoarea Teatrului de Comedie ci şi sărbătoarea teatrului românesc. Acest festival pe care Teatrul de Comedie îl face de atâta timp coerent şi cu multă devoţiune şi cu un program extrem de interesant de la un an la altul, animă nu doar istoricul Teatrului de Comedie ci şi un spaţiu care începe să se redefinescă, care nu arată doar estetic. Centrul vechi e tot mai animat şi fiecare spectacol de la Teatrul de Comedie revarsă în acest loc oameni cu altfel de spirit."



George Mihăiţă: „În acest teatru a existat şi există o familie. Cred că aceasta este principala cheie a succesului Teatrului de Comedie.”



Prezentăm pe scurt cei 50 de ani de existenţă ai Teatrului de Comedie: Teatrul de Comedie a fost înfiinţat în toamna lui 1960 de către maestrul Radu Beligan. La 5 ianuarie 1961 era prezentat publicului primul spectacol - Celebrul 702 de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter. Dintre actorii care au jucat în primii ani pe această scenă amintim pe Radu Beligan, Ion Lucian, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ţicău, Iarina Demian , Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Pălădescu, Dem Rădulescu, Ştefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu. Cu un repertoriu dedicat genului comic în marea sa diversitate, de la Shakespeare, Cehov sau Gogol la comedia bulevardieră, teatrul absurdului sau comedia neagra, Teatrul de Comedie este unic în România.



În anii ‘60 Teatrul de Comedie a parcurs o perioadă de sincronizare artistică cu mişcarea teatrală mondială, fapt dovedit de Premiul Teatrului Naţiunilor pentru “cea mai bună participare Naţională” obţinut la Paris în 1963 cu spectacolele Rinocerii de Eugène Ionesco, regia Lucian Giurchescu şi Umbra de Evghenii Şvarţ şi Troilus şi Cresida de William Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig, ultimul dintre ele obţinând de asemenea şi premiul pentru cel mai bun spectacol.



Turneele din anii 1991-1992 în mai multe oraşe din Marea Britanie, Columbia, Venezuela şi Canada cu spectacolul Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare în regia lui Alexandru Darie au readus Teatrul de Comedie pe cele mai importante scene internaţionale.



În august 2007 spectacolul Revizorul de Gogol, regizat de Horaţiu Mălăele a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional Fringe Edinburgh, prestaţia trupei fiind recompensata cu cronci extrem de elogioase (4 stele din 5) in cotidienele britanice "The Times", "The Independent", "The Sunday Herald".



În 2002, a fost lansat Festivalul Comediei Româneşti - FestCO - ce a devenit internaţional la a cincea ediţie - iar în 2006 au fost lansate Concursul de Comedie Românească şi Gala Comediei Româneşti – toate aceste evenimente devenind puncte de referinţă pe agenda culturala bucureşteană.



Calitatea artistică a companiei noastre, valoarea regizorilor invitaţi să monteze, calitatea spectacolelor lansate în cele mai recente stagiuni, iată câteva dintre atuurile actuale ale Teatrul de Comedie.


Directorii Teatrului de Comedie:

1961 - 1969 Radu BELIGAN

1969 - 1979 Lucian GIURCHESCU

1979 - 1981 Valentin PLĂTĂREANU

1981 - 1990 Silviu STĂNCULESCU

1990 - 1994 Lucian GIURCHESCU

1994 - 1996 Vladimir GĂITAN

1996 - 2002 Dan VASILIU

2002 - prezent George MIHĂIŢĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută