miercuri, 14 septembrie 2011

"Cu uşile închise", un succes în Macedonia

Spectacolul Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, Cu uşile închise de Jean Paul Sartre, s-a jucat pe data de 8 septembrie 2011, în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru de Cameră "Risto Şişkov", în Macedonia.

Festivalul de la Strumiţa este dedicat memoriei unei figuri proeminente a scenei macedonene, Risto Şişkov, şi măiestriei actoriceşti, iar de-a lungul celor optsprezece ediţii şi-a câştigat notorietatea, la început pe plan local, apoi şi în zona balcanică.

La acest eveniment cultural de ţinută, care s-a derulat în perioada 8 – 13.09.11, au mai luat parte: Teatrul Naţional „Ivan Vazov” din Sofia, Teatrul „Ivan Radoev” din Plevna (Bulgaria), Teatrul „Joakim Vujich” din Kraguievaţ (Serbia), Teatrul „Sartr” din Sarajevo (Bosnia Herţegovina), Teatrul „Dodona” din Priştina, Teatrul Dramatic din Skopje, Teatrul Turcesc din Skopje, Teatrul „Voidan Chernodrinski” din Prilep (Republica Macedonia), Teatrul Naţional din Bitola (Republica Macedonia) şi Teatrul „Anton Panov” din Strumiţa.

Ambasada României la SKOPJE a transmis conducerii Teatrului Naţional din Bucureşti o scrisoare de felicitări pentru remarcabila participare precum şi ecoul unor impresii deosebit de favorabile privind calitatea interpretării şi originalitatea montării.

În această scrisoare se menţionează: „Critica de specialitate şi publicul care au asistat la Strumiţa la spectacolul dramatic Cu uşile închise au remarcat, la unison, montarea regizorală originală de excepţie realizată de Mircea Anca, precum şi evoluţia artistică remarcabilă a actorilor care au figurat în distribuţia piesei de teatru: Constantin Dinulescu, Carmen Ionescu şi Iuliana Moise. A fost apreciată interpretarea remarcabilă, în special datorită modului extrem de sugestiv în care actorii români au reuşit să dea viaţă, cu extremă naturaleţe şi un talent deosebit, trăirilor interioare de mare intensitate ale personajelor teatrale extrem de complexe create de J. P. Sartre: Joseph Garcin, Inès Serrano şi Estelle Rigault.

În discuţiile purtate de reprezentantul misiunii noastre diplomatice la seara inaugurală a „Festivalului Internaţional de Teatrul de Cameră” cu domnii Zoran Zaev, primarul municipalităţii Strumiţa şi Vanco Ristov – Patrikov, directorul acestei manifestări culturale de tradiţie în spaţiul balcanic, interlocutorii au evidenţiat valoarea de excepţie a artei teatrale româneşti clasice şi contemporane, au ţinut să salute prezenţa TNB, instituţie teatrală care se bucură de o largă apreciere pe plan internaţional, la acest Festival şi au subliniat, totodată, performanţa artistică de înalt nivel a echipei TNB.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută