duminică, 18 septembrie 2011

Deschiderea oficială a stagiunii 2011-2012 la TNB

Cu câteva zile în urmă, la TNB a avut loc tradiţionala conferinţă de presă de toamnă, deschiderea oficială a stagiunii 2011-2012 fiind astfel făcută. Ordinea de zi, foarte bogată, a stârnit interesul unui număr mare de participanţi.


Şantierul de reconstrucţie

Conferinţa de presă a fost deschisă de Adriana Popescu (director Strategii culturale, Comunicare şi PR) cu mesajul foarte clar: „În plină reconstrucţie, la TNB se joacă în toate sălile.” Căile de acces pentru Sala Mare, Sala Amfiteatru şi Sala Atelier au rămas aceleaşi şi sunt sigure, în ciuda şantierului; numai agenţia de bilete s-a mutat pe partea opusă, în str. Batiştei.

Pentru noile săli care vor apărea în urma lucrărilor se va face un concurs de denumiri, după cum anunţă Ion Caramitru (director general al TNB). Tot domnia sa a spus că Opereta se va muta, probabil în martie 2012, într-un sediu nou, în spatele Bibliotecii Naţionale, unde va funcţiona cel puţin 10 ani, iar spaţiul rămas liber va reintra în mod firesc în posesia TNB.

Andrei Ioniţă, directorul coordonator al Aedificiei Carpaţi a prezentat stadiul şantierului: desfacerea faţadei corpului A, lucrul pentru realizarea unei noi săli la subsolul corpului A2, lucrări la corpul B până la etajul 3, iar în corpul C se va intra la anul, după plecarea Operetei. Există şi un jurnal al şantierului. Cifra de contract este de 26. 000. 000 lei. Se lucrează cu un efectiv de 370 de oameni. Până la sfârşitul lui octombrie, centrala termică a TNB va fi separată de Intercontinental.

Ion Caramitru a spus că reconstrucţia va cuprinde trei săli noi (două în teatru şi una în aer liber) şi desfiinţarea Sălii Amfiteatru (va deveni zonă de garderobă). În final, TNB va avea 6 săli. Una dintre sălile noi va fi destinată „experimentului tânăr” (regizori sau/şi actori o vor avea la dispoziţie patru săptămâni pentru repetiţii şi două săptămâni pentru reprezentaţii în fiecare seară; vor fi montări ale pieselor participante la concursul de dramaturgie contemporană, organizat de UNITER). O altă sală nouă va fi un „teatru al teatrelor”, adică va găzdui microstagiuni ale teatrelor din ţară.

În prezent, pericolul de prăbuşire a TNB este aproape înlăturat după ce faţada este dezmembrată, iar Sala Mare va reveni la 900 de locuri. Deocamdată, directorul general consideră că TNB a fost „un vapor greu, prost încărcat” la nivel de construcţie, dar că după consolidare clădirea va deveni sigură. Numărul de spectatori va creşte de la 1600 la 4000.


Workshop Academia Itinerantă Andrei Şerban


Alice Georgescu a prezentat parteneriatul Centrului „Ion Sava”, al cărui director este, la workshopul ce a avut loc în iulie la Ipoteşti (meritul înfiinţării Memorialului Ipoteşti aparţinând ministeriatului lui Ion Caramitru), cu peste 70 de actori, organizaţi în 3 serii.

Cristiana Gavrilă, critic de teatru, prezentă la eveniment, a vorbit despre impactul puternic al întâlnirii cu Andrei Şerban, despre audiţiile desfăşurate atipic, despre atmosfera de lucru originală.


Premiul MAE al Japoniei pe 2011


Pe 12 septembrie, Premiul Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei pe 2011 i-a fost decernat lui Ion Caramitru de către ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Excelenţa Sa, Natsuo Amemiya, pentru contribuţia la schimburile culturale româno-japoneze (realizarea unor spectacole în Japonia, prezenţa în repertoriul TNB a piesei Iubiri interzise a autorului japonez Yukio Mishima, regia Issey Takizawa).


Premierele stagiunii 2011-2012


Între cele 10 premiere pe care TNB ambiţionează să le prezinte în această stagiune, Ilinca Tomoroveanu (director artistic al TNB) a oferit informaţii despre cele mai apropiate.


Purificare de Petr Zelenka, regia Alexandru Mâzgăreanu (Sala Atelier) a avut avanpremiera la sfârşitul stagiunii trecute, iar premiera oficială va fi pe 15 şi 16 octombrie. Ilinca Tomoroveanu îl consideră pe regizor „foarte serios, foarte talentat şi foarte muncitor”. Din distribuţie fac parte: Medeea Marinescu, Afrodita Androne, Vitalie Bichir, Brânduşa Mircea, Armand Calotă, Lamia Beligan, Mihai Călin, Ilinca Goia ş.a.


Vizita bătrânei doamne de Friedrich Durrenmatt, regia Alexander Morfov (Bulgaria), într-un decor spectaculos. Data estimată a premierei: luna noiembrie 2011 (Sala Mare). Din distribuţie: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Mircea Albulescu, Răzvan Oprea, Marius Manole (cu un rol inventat special pentru el).


Omul cu mârţoaga de George Ciprian, regia Anca Bradu (Sala Amfiteatru), cu Daniel Badale în rolul principal.


Băiatul din ultima bancă de Juan Mayorga, regia Cristian Theodor Popescu.



TNB în FNT


Alice Georgescu, director FNT 2012, a anunţat cele două spectacole ale TNB, selecţionate pentru festival: Macbeth şi Purificare, menţionând că a avut în vedere doar criteriul valoric.





25 septembrie: Nicolae Raţiu (Marea Britanie). Tema conferintei: Şanse irosite, şanse folosite. Nicolae Raţiu este fiul lui Ion Raţiu, fost vicepreşedinte al PNŢCD şi candidat la preşedinţia României.


9 octombrie: Carmen Muşat, Conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, specialistă în teoria literaturii, redactor-şef al „Observator Cultural” . Tema conferinţei: Materia din care viaţa e făcută. Despre aşteptare.


23 octombrie: Adrian-Silvan Ionescu, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” şi la Universitatea de Arte Bucureşti. Tema conferinţei: Fast aulic şi democraţie apuseană în vestimentaţia românească din secolul al XIX-lea.



Proiectul Anul Caragiale 2012 (100 de ani de la moarte)


Teatrul National „I. L. Caragiale” îşi propune să realizeze o integrală Caragiale în stagiunea 2011-2012 şi în prima parte a stagiunii următoare (2012-2013).


Felix Alexa: O noapte furtunoasă (există în repertoriul curent)
Al. Tocilescu : D’ale carnavalului (repetitiile încep în curând)
Al. Dabija: spectacol-colaj din Momente şi schiţe şi alte texte (repetiţiile încep în noiembrie 2011)
Silviu Purcărete: Conu Leonida, cu Mariana Mihuţ şi Marin Moraru (repetiţiile încep în iulie-august 2012)
Radu Afrim : drama Năpasta (repetiţiile vor începe în toamna lui 2012)
Horaţiu Mălăele: O scrisoare pierdută
Gigi Căciuleanu: O piesă pe Momente (dacă va mai încăpea financiar)


Demersuri legale


1. Pentru înscrierea instituţiei cu numele Teatrul National „I. L. Caragiale” în Registrul Artelor Spectacolelor, inclusiv a LOGO-ului, al cărui autor este Dan Perjovschi.

2. Pentru emiterea unei HG pentru Anul Caragiale.



Participare TNB la Adunarea Generală NETA


Reţeaua profesionistă de teatru, denumită New European Theatre Action, înfiinţată în 2004, marchează un spaţiu de energie creatoare în zona balcanică, în special. Acum două zile, TNB a participat a Adunarea Generală de la Ljubljana. Festivalul şi adunarea generală a acestei reţele în 2014 vor avea loc la TNB.
Relaţiile TNB cu teatre din NETA: cu Teatrul Naţional al Greciei de Nord, cu Teatrul Naţional din Budapesta, cu Teatrul Naţional din Sofia.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută