vineri, 16 iulie 2010

Final de stagiune la Comedie

Un festival de comedie (http://www.festco.ro/), intrat deja în tradiţie, câteva premiere de succes şi alte evenimente au dat consistenţă stagiunii care s-a încheiat de curând la Teatrul de Comedie.

Prima premieră, Elling, dramatizare de Axel Hellstenius în colaborare cu Petter Naess după romanul Fraţi de sânge de Ingvar Ambjornsen, în traducerea lui Petre Bokor şi regia lui Vlad Massaci, aduce în faţa publicului o problemă socială, dezvoltată cu impact scenic, avându-i în distribuţie pe Marius Florea Vizante şi Sandu Pop în rolurile principale.

Un alt spectacol, O lume pe dos (trei piese într-un act), coproducţie a Teatrului de Comedie şi Arcub, propune o formulă stilistică originală, în regia Iarinei Damian, cu Tudor Chirilă în rolurile principale.

Montări de excepţie au fost Cântăreaţa cheală şi Lecţia de Eugène Ionesco, în româneşte de Vlad Russo şi Vlad Zografi, spectacole unite într-unul singur de regizorul Victor Ioan Frunză, în decorul Adrianei Grand, cu distribuţii foarte bune: Virginia Mirea, Florin Dobrovici, Mirela Zeţa, Dragoş Huluba, George Costin, Bogdan Cotleţ, Andreea Samson.

Doamne... ce măcel ! de Yasmina Reza, text tradus şi regizat de Lucian Giurchescu, mizează pe o problematică actuală, rezolvată prin dialoguri vii, într-un ritm antrenant, de Tania Popa, Marius Drogeanu, Delia Nartea / Teodora Popa, Alexandru Conovaru, în decorul lui Puiu Antemir.

Femeia care și-a pierdut jartierele de Eugène Labiche, în regia lui Silviu Purcărete, a avut premiera în Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (ediţia 2010), în hala uzinei dezafectate Simerom. Spectacolul, avându-i ca protagonişti pe George Mihăiţă şi Mihaela Teleoacă, cu mare succes sibian, va avea premiera bucureşteană în toamnă, dar nu pe vreo scenă a Comediei, ci la Romexpo, într-un pavilion special amenajat.

Pentru stagiunea următoare, se află în pregătire spectacolele Cui i-e frică de Virginia Woolf de Edward Albee, traducere Ionuţ Grama, regia Gelu Colceag, scenografia Diana Cupşa, cu Emilia Popescu, Ştefan Bănică jr., Diana Cavallioti şi Constantin Diţă ; şi Capcana timpului (canava de commedia dell’ arte), regia Gabriela Dumitru, scenografia Nermine Said, cu Dragoş Huluba, Gloria Găitan, Daniel Iordan, Sandu Pop şi Cosmin Seleşi.

Pentru FNT 2010, au fost selecţionate spectacolele Elling şi Femeia care şi-a pierdut jartierele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută