vineri, 13 august 2010

Comunicat Teatrul Fără Frontiere


A început primul worskhop dedicat metodei Viewpoints!

Programul MASTERCLASS, ajuns anul acesta la cea de-a patra ediţie şi lansat în premieră la nivel internaţional continuă în perioada 10 – 21 august cu două noi workshopuri. Dacă în martie participanţii au putut, în cadrul aceluiaşi program, să-şi îmbunătăţească tehnica vocală printr-un workshop dedicat metodei Linklater susţinut de Marsha Cox, acum vor fi abordate două noi metode de pregătire specifice Artei Actorului: "Viewpoints" şi "Suzuki". Atelierele au loc la Târgu Mureş şi sunt susţinute de către Rich BROWN, profesor american cu care TFF a început o colaborare de succes în 2008.

“Introducere în Viewpoints” în perioada 10-15 august

“Viewpoints avansaţi + Introducere în tehnica Suzuki” în perioada 16-21 august

Metoda "Viewpoints" este bazată pe tehnici din dansul post-modern, adaptate pentru actori, oferindu-le acestora un vocabular pentru gândirea şi crearea de mişcare şi gest. Ea permite unui grup de actori să colaboreze spontan şi intuitiv şi să genereze acţiuni teatrale îndrăzneţe, dezvoltând flexibilitatea şi capacitatea de lucru în grup.

Tehnica "Suzuki", dezvoltată de renumitor regizor japonez Tadashi Suzuki, îşi propune să reinstaureze deplinătatea caracteristicilor corpului uman contextului teatral, dezvelind abilităţile expresive înnăscute ale fiecărui performer. Este o modalitate de pregătire foarte riguroasă din punct de vedere fizic fiind influenţată de balet, de teatrul clasic japonez şi grec dar şi de artele marţiale, scopul final fiind amplificarea aptitudinilor fizice şi emoţionale ale actorului. Atenţia este pusă pe partea de jos a corpului, un întreg vocabular de lucru cu picioarele, de mijloace de respiraţie şi concentrare stând la baza acesteia.

Doctor în teatru, Rich Brown a învăţat tehnica Viewpoints la New York University’s Experimental Theatre Wing, avându-i ca profesori pe Stephen Wangh şi Mary Overlie. Studiind cu cei mai buni din domeniu: Mary Overlie – creatoarea metodei Six Viewpoints şi cu celebra companie SITI a regizoarei Anne Bogart – care continuă să extindă şi să dezvolte această tehnică, Rich aduce o perspectivă unică şi originală asupra tehnicii "Viewpoints". Pe lângă activitatea profesorală Rich Brown este actor, cofondator al companiei Theatre 88, susţine conferinţe şi workshopuri în diverse oraşe americane, scrie în publicaţii de specialitate.

Ambele workshopuri se vor termina cu prezentări publice ce vor fi susţinute la Sala Studio a Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş pe 15 şi 21 august.

MASTERCLASS este un program de formare și specializare profesională continuă a artiştilor, inițiat în 2007 de Teatrul Fără Frontiere. Acesta îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea mijloacelor de expresie ale actorilor prin intermediul unor metode de pregătire complementare/alternative cu un nivel ridicat de noutate în raport cu oferta existentă în România. Până în prezent, în cadrul programului au fost incluse workshopuri dedicate metodelor şi tehnicilor: Michael Chekhov, Sanford Meisner, Keith Johnstone, Rasaboxes, Practical Aesthetics, Viewpoints şi Linklater.

Info & Contact: email: tff@teatrulfarafrontiere.ro / tel. 0727.86.66.73

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută