luni, 15 noiembrie 2010

Fundaţia Löwendal sprijină teatrul



Opera baronului Löwendal s-a mutat, de curând, într-o casă frumoasă din centrul Bucureştiului, proiectată în urmă cu un secol de arhitectul Petre Antonescu, în stil clasicizant, casă ce ar trebui să figureze în lista monumentelor istorice.

Din mai 2010, funcţionează aici Fundaţia Löwendal (preşedinte Ariadna Avram, nepoata artistului), care-şi propune valorizarea operei baronului Löwendal (pictor, grafician, scenograf, regizor, actor, balerin) în contextul epocii sale. În interior, la etaj, poate fi văzută o expoziţie de grafică şi scenografie a artistului cu subiecte incitante: portrete în cărbune ale unor oameni de cultură, schiţe pentru decoruri teatrale, toate reunite sub titlul George baron Löwendal în contextul avangardei europene din prima jumătate a secolului XX. O expoziţie de pictură a artistului, Bukowina und der rumänische Bauer, a avut loc în 2007 la Institutul Cultural din Viena.

Declarându-şi susţinerea pentru artă, Fundaţia Löwendal s-a aflat într-o relaţie directă cu un eveniment cultural de puternic impact, de curând încheiat, Festivalul Naţional de Teatru, găzduind la parter o parte din manifestările acestuia: o excelentă expoziţie de fotografie teatrală a Mihaelei Marin, câteva conferinţe ale unor oameni de teatru cu nume rezonant (George Banu, Matthias Langhoff, Alexander Hausvater, Tompa Gábor, Ion Caramitru), lansarea revistei „Alternatives théâtrales” şi o importantă dezbatere despre starea teatrului românesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută