luni, 27 septembrie 2010

„Artă” în alb la Teatrul „Bulandra”

Noua premieră, Artă de Yasmina Reza, a deschis stagiunea Teatrului Bulandra, la sala Izvor, sâmbătă 24 septembrie. Piesa are un istoric motivant pentru orice regizor: multipremiată (între altele, de două ori „Molière”: „Meilleur auteur” şi „Meilleur spectacle privé” şi o dată „Tony Award”), jucată la Comédie des Champs-Elysées din 1994 cu casa închisă şi tradusă în foarte multe limbi. Rolurile sunt ofertante pentru orice actor care stăpâneşte arta vorbirii, care ştie că se bazează doar pe asta, fără artificii, fără muzică, fără efecte media, căci spectacolul de la Bulandra aşa este construit în viziunea regizorală a lui Cristi Juncu şi în scenografia primitoare realizată de Cosmin Ardeleanu.

Actorii construiesc roluri de compoziţie dificile, încarnând trei personaje veridice, puternic susţinute, legate între ele printr-o prietenie de 15 ani. Serge (Şerban Pavlu), un medic cu bani, cumpără un tablou, adică o suprafaţă albă de 1,60 pe 1,20 cu 35 000 € (în original, 200 000 de franci), pe care un pictor contemporan, Antrios, a închipuit nişte linii albe în 1970. Marc (Vlad Zamfirescu), inginer, consideră tabloul lipsit de orice valoare, nu poate vedea în el nimic, oricât se străduieşte, pentru că nu este nimic de văzut şi ajunge să-şi suspecteze prietenul de snobism şi ipocrizie. Yvan (Gheorghe Ifrim), angajat la o papetărie, are o atitudine mereu împăciuitoare, construită cu ajutorul psihanalistului.



Tabloul este doar un paravan în spatele căruia se destabilizează şi se restabileşte comunicarea între personaje. În final, personajul şi „oglinda” (realizată prin aparte-uri sau discuţii terţiare) îşi restabilesc relaţia de normalitate sub vechea lupă intuiţionistă bergsoniană.

Echipa de la Bulandra a creat un spectacol al esenţelor pentru care merită toate felicitările.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută