joi, 16 septembrie 2010

TNB şi-a deschis stagiunea

TNB a anunţat deschiderea stagiunii,
într-o conferinţă de presă,
miercuri 15 septembrie 2010


Reabilitarea clădirii TNB


În Cuvântul de început, directorul TNB, Ion Caramitru, a vorbit despre lucrările de reabilitare şi transformare a clădirii, ce vor începe foarte probabil la sfârşit de septembrie şi vor dura 3 ani; în urma acestora, teatrul va avea 6 săli de joc şi alte spaţii pentru alte activităţi culturale (de exemplu, foaierele, care vor fi deschise şi ziua). Va exista şi o stagiune de vară la Lăptăria Enache. În final, TNB, prin sălile sale cu geometrie fixă ori variabilă, de dimensiuni diferite, va putea oferi publicului toate tipurile de teatru. Finalitatea acestor lucrări de anvergură este ca, în 2012, zona de la kilometrul zero să aibă un puternic impact cultural şi turistic.

Oamenii TNB

TNB se află în criză de angajaţi, actori sau personal tehnic şi administrativ. Ar trebui să funcţioneze după o schemă aprobată cu 500 de posturi, însă funcţionează cu mult mai puţin, 84 de posturi fiind blocate. A face o distribuţie în aceste condiţii devine o reală problemă. Chiar şi aşa, ar mai trebui făcută o disponibilizare de personal de 11%, pentru a reduce costurile.

Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”

Cel mai important eveniment al verii, prezentat de criticul de teatru Alice Georgescu, director al Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, a fost considerat Atelierul de Arta Actorului, susţinut de renumitul actor şi regizor britanic, Michael Pennington la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” (înfiinţat în vremea ministeriatului lui Ion Caramitru). La atelier, au participat actori până în 35 de ani, vorbitori de engleză, de la TNB, Teatrul „Bulandra”, Teatrul de Comedie, Teatrul din Botoşani şi Teatrul din Chişinău. Atelierul, concentrat pe Hamlet, s-a terminat cu un spectacol. Realizarea acestui atelier a fost posibilă prin colaborarea Centrului „Ion Sava” cu British Council şi cu Memorialul Ipoteşti.
Următoarea activitate a Centrului va fi un spectacol experiment Macbeth, realizat de Radu Penciulescu, avându-l în rolul principal pe Ion Caramitru (estimat pentru noiembrie 2010).

Premiere ale noii stagiuni

Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic al TNB, a menţionat spectacolele ce vor deschide stagiunea, în acest week-end, ambele premiere ale sfârşitului de stagiune anterioară: S-a sfârşit cum a început de Sean O'Casey, regia lui Horaţiu Mălăele (Sala Mare) şi Livada de vişini de A. P. Cehov, regia Felix Alexa (Sala Amfiteatru); apoi, a prezentat premierele actualei stagiuni.

Spitalul special de Iosif Naghiu (Piesa anului 1993 la Concursul UNITER de dramaturgie românească) se montează acum (după montări la Bacău, Sfântu Gheorghe şi Brăila), în cadrul programului „Procesul comunismului”, regia Ştefan Iordănescu, scenografia D. Iordănescu, cu Dorin Andone, Mihai Verbiţchi, Teodora Mareş, Carmen Ionescu / Giliola Motoi, Constantin Dinulescu, Bogdan Muşatescu, Brânduşa Mircea, Răzvan Popa, Andrei Duban, Erika Băieşu, Tatiana Constantin şi Dragoş Ionescu (primele reprezentaţii, vor fi pe 18 şi 19 septembrie, la Sala Atelier).


Scara pisicii de Katalin Thuroczy, montată în cadrul programului „Uşi deschise pentru toţi”, regia şi scenografia Irina Popescu Boieru (invitată să vorbească despre spectacol), cu Florentina Ţilea şi Liliana Hodorogea (premiera estimată în octombrie, la Sala 99).


În repetiţii, se mai află trei spectacole. Celebra piesă Le Dîner de Cons, tradusă Dineu cu proşti de Francis Veber, regia Ion Caramitru, scenografia Florilena Popescu Fărcăşanu, cu Horaţiu Mălăele, Şerban Ionescu, Medeea Marinescu, Costina Ciuciulică, Alexandru Georgescu, Alexandru Bindea, Dorin Andone şi Tomi Cristin (premiera estimată pentru 8 şi 9 octombrie, la Sala Mare).


Celelalte două spectacole sunt Juma’ de viaţă de John Mighton, regia Cristian Theodor Popescu şi Avalanşa de Tuncer Cucenoglu, regizat de Radu Afrim, aflat în faza lucrului la distribuţie.


Anul Caragiale 2012

Anul Caragiale 2012 va fi marcat de TNB prin două spectacole: D’ale carnavalului, regia Alexandru Tocilescu, şi un colaj dramatizat din proze, regia Alexandru Dabija.


„TNB parateatral – Arte vizuale”

Este un program amplu ce va cuprinde pentru început Expoziţia Conseguito Silenzio / Linişte dobândită de Radu Dragomirescu, artist plastic stabilit în Italia din 1972, găzduită de foaierul Sălii Amfiteatru (vernisaj 23 octombrie, deschisă până pe 30 noiembrie) şi proiectul Modern Solo Piano (în colaborare cu Green Hours), susţinut de pianistul elveţian Nik Bärtch, cel mai important muzician de jazz al momentului (28 noiembrie, la Sala Mare).


Info UNITER

Ion Caramitru a anunţat că UNITER va avea o revistă şi a reamintit existenţa Clubului UNITER, gazdă a numeroase evenimente culturale.


Încheiere

Conferinţa de presă s-a încheiat cu un spectacol inedit, al cărei protagonist a fost Scena Sălii Mari, consolidată de curând, după 40 de ani, cu lemn de pin siberian, dificil de găsit şi foarte costisitor. Scena şi-a prezentat multipla funcţionalitate prin variate mişcări şi printr-o expunere de decoruri din cele mai importante piese, pe o muzică atent aleasă. În final, toţi participanţii au fost invitaţi să se semneze pe o bucată de lemn de pin siberian ce va fi păstrată în Muzeul TNB.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută