marți, 26 octombrie 2010

"Decalogul după Hess" la Budapesta

Spectacolul Companiei Teatrale Aradi Kamaraszínház Decalogul după Hess-
în microstagiunea de dramaturgie românească la Budapesta

Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház continuă microstagiunea din Ungaria cu spectacolul Decalogul după Hess, pus în scenă de Ernő Tapasztó după o piesă a Alinei Nelega.

Decalogul după Hess s-a jucat în seara de 25 octombrie 2010 la teatrul Komédium din Budapesta. Reprezentaţia de la teatrul Komédium a avut loc la puţină vreme după participarea Companiei Aradi Kamaraszínház la Festivalul Thealter International din Szeged cu spectacolul Caii la fereastră de Matei Vişniec şi după cea de la Színházi Bázis din Zsámbék cu spectacolul Decalogul după Hes.

De menţionat că producţia realizată după piesa Alinei Nelega a fost considerată de portalul transindex.ro cea mai bună producţie teatrală maghiară a anului 2008, iar de către portalul cultural toptipp.hu a fost aleasă cea mai bună monodramă a anului 2009. De asemenea, revista culturală "Z'ArtKor" din Ungaria a plasat spectacolul printre primele zece ale ultimilor trei ani.

„Prin intermediul acestei monodrame agil construite, Alina Nelega încearcă să pătrundă în mintea lui Rudolf Hess, umbra lui Hitler, motorul din spatele maşinăriei infernale, cel care, simţindu-se umilit de faptul că Germania a fost îngenuncheată în primul război mondial, îşi doreşte cu ardoare să îi răscumpere onoarea pierdută. El este cel care crede orbeşte în nazism şi în programul acestuia, el este cel care crede cu tărie într-o Germanie purificată, într-o Europă care ar trebui purificată la rândul ei, care, dintr-o «bunică incestuoasă», ar trebui transformată într-un simbol şi un exemplu al purificării la toate nivelele”. În acest fel descrie Mircea Sorin Rusu piesa Alinei Nelega într-o cronică postată pe site-ul Liternet.

De menţionat că spectacolele realizate în colaborare cu Institutul Cultural Român din Budapesta de Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház după piese româneşti contemporane au fost incluse în programul teatral al Capitalei Culturale Europene – Pecs, 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută