marți, 26 octombrie 2010

FNT vă recomandă

Festivalul Național de Teatru dorește să aducă în atenția publicului, pe lângă structura oficială a festivalui, și alte evenimente conexe care ar putea interesa un public iubitor de teatru în toate formele sale.

De aceea, din 2008, festivalul are o secțiune numită FNT vă recomandă ce include producții de teatru, conferințe, lansări de carte, lecturi, dezbateri, expoziții conexe artelor spectacolului, organizate de diferite instituții care vor să se bucure de vizibilitatea unui festival important. Acestă structură a fost creată pentru a încuraja organizatorii de evenimente teatrale, în speranța că ea se va transforma, în timp, în ceea ce alte festivaluri mari din lume numesc ”Off”.

În 2010, în această categorie intră trei producții din străinătate: Who is Fergus Kilpatrick?, un spectacol de Jose Miguel Jimenez și Cartea vițelului, scenariul de Codrina Pricopoaia, regia Dominique Fataccioli, care se vor juca la Teatrul Foarte Mic, și Trespass, coregrafia Thomas Noone și Rob Tannion, care se va juca la Centrul de Cultură al Ministerului Administrației și Internelor (str. Mihai Vodă nr. 17).

În plus, pe 4 noiembrie, ora 16.00, tangaProject propune o după-amiază de lecturi speciale la Căminul de persoane vârstnice "Moses Rosen": Moses stories, narațiuni comunitare - scrise și povestite de persoanele vârstnice din cămin.

Radio România Cultural ne propune în perioada FNT să ascultăm teatru radiofonic după piese românești contemporane, ale dramaturgilor: Radu Macrinici, Andreea Vălean, Mihai Ignat, Petre Barbu, Lia Bugnar, Theo Herghelegiu, Emanuel Pârvu și Mimi Brănescu. Programul se numeşte ON AIR şi va putea fi ascultat de sâmbătă, 30 octombrie.

Centrul de excelență în studiul imaginii organizează la BCU (Aulă) pe 5 noiembrie, ora 16.00, o conferință inedită: Actorul și măștile sale, susținută de regizorul Mihai Măniuțiu și invitații săi: Marcel Iureș, Irina Petrescu, Radu Amzulescu, Oana Ștefănescu, Marian Râlea. Evenimentul face parte din noua serie de conferințe coordonate de prof. Sorin Alexandrescu: CULTURA BATE CRIZA (CuBaCri), Conferinţe la BCU.

Pe toată perioada festivalului, la Fundația Löwendal (Pța Cantacuzino nr. 1, lângă Parcul Ioanid) poate fi văzută o expoziție de scenografie și grafică: George baron Löwendal – în contextul avangardei europene din prima jumătate a secolului XX, care prezintă o parte dintre lucrările artistului din perioada de scenograf al Teatrului Naţional din Cernăuţi şi portrete în cărbune ale altor renumiţi artişti.

În plus, ca un eveniment inedit, FNT sprijină Lecturi Urbane, o iniţativă care îşi propune să promoveze lectura în locurile publice şi actul cititului în general. Aşadar, vor exista două cutii de colectare în locaţiile FNT în care se pot dona cărţi pentru ediţiile următoare din Lecturi Urbane.

Precizăm că, în afara de spectacolele care se vor juca la Teatrul Foarte Mic, la celelalte evenimente intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută