marți, 26 octombrie 2010

Premiere în FNT

Matthias Langhoff şi Rodrigo Garcia la FNT 2010


Doi dintre cei mai impresionanţi regizori europeni ai momentului au montat anul acesta în România: Matthias Langhoff la Teatrul Magiar de Stat din Cluj Napoca şi Rodrigo Garcia la Teatrul Naţional din Timişoara. Spectacolele-eveniment create de ei vor avea premiera în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

Matthias Langhoff, „copilul teribil” al teatrului german contemporan, este unul dintre regizorii europeni cu cea mai impresionantă activitate. A lucrat pe cele mai mari scene din Germania - Berliner Ensemble, Volksbuhne şi Schauspielhaus, dar şi în importante teatre din Italia, Franţa, Elveţia şi America de Sud. A condus Teatrul Vidy din Lausanne, apoi Berliner Ensemble. Este membru al Academiei din Berlin şi Ofiţer al Legiunii de Onoare.

Langhoff este radical şi surprinzător în regie, iar opera sa dovedeşte o rigoare perfectă. Face parte din estetica sa felul în care saturează scena de semne, prin mijloace variate: fotografie, proiecţie de film, referinţe la alte opere teatrale sau cinematografice, interactivitate, decoruri şi costume extrem de complexe.

Matthias Langhoff a montat multe texte ale lui Brecht şi multe semnate de Shakespeare, printre care Othello, Titus Andronicus, Regele Lear, Macbeth au fost considerate de critici „spectacole grele de sens”, “uriaşe maşini de destabilizare”. Ca prieten şi colaborator permanent al dramaturgului Heiner Müller, a regizat pentru prima oară adaptările acestuia după Shakespeare (Hamletmaschine, Anatomy Titus Fall of Rome etc.).

Invitat să lucreze în România de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, Matthias Langhoff prezintă, în premieră în FNT, Măsură pentru măsură de William Shakespeare. Sâmbătă, 30 octombrie, ora 18.30 şi duminică, 31 octombrie, ora 18.00, Sala Izvor a Teatrului “Bulandra” găzduieşte cele două reprezentaţii din cadrul FNT. Iar luni, 1 noiembrie, ora 11.00, la Fundaţia Löwendal, are loc o întâlnire a regizorului cu publicul și presa.

* * *

Autor adulat şi controversat, cu un discurs emblematic pentru timpurile pe care le traversăm, Rodrigo Garcia abordează tăios, fără menajamente, contradicţiile acestora. Născut în Argentina, dar stabilit la Madrid, Garcia este fondatorul companiei Carniceria Teatro (Teatrul Măcelăria), subliniind prin această denumire faptul că a scăpat de munca de măcelar practicată de tatăl său, luând o cu totul altă cale în viaţă. Alături de actorii care i s-au alăturat, a dezvoltat un limbaj teatral unic, cu un mare succes de critică şi foarte controversat în rândul publicului.

Piesele sale vorbesc direct, uneori brutal, ostentativ, despre excesele consumismului care nu mai lasă loc reflecţiei, despre ipocrizia globalizării şi a “politicii corecte”. O poetică specială, crudă uneori, şocantă chiar prin libertatea ei absolută, caracterizează opera sa de dramaturg, ca şi pe cea de regizor. Textele lui Garcia au fost traduse şi jucate peste tot în lume. Printre spectacolele sale de succes se numără: Povestea lui Ronald, clovnul de la McDonalds, Agamemnon, Aruncă-mi cenuşa peste Mickey, Cruda, Accidente, A ucide pentru a mânca, Versus, Moartea şi reîncarnarea unui cowboy şi multe altele.

În 2009, Rodrigo Garcia a câştigat Premiul “Noi Realităţi Teatrale”. Invitat să lucreze la Teatrul Naţional din Timişoara, Garcia propune un spectacol iconoclast, declarat militant, în care vorbeşte despre violenţa devenită fapt cotidian. Criza morală abrutizantă face ca gradul de percepţie al violenţei să se estompeze, iar abuzul să devină acceptabil. Interzis accesul animalelor va fi prezentat în cadrul festivalului la Opera Naţională, marţi 2 noiembrie, ora 18.00 şi miercuri, 3 noiembrie, ora 21.00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută