vineri, 29 octombrie 2010

Șapte seri de proiecții nocturne: Film, Noapte Teatru = FNT

Apărută anul trecut pentru a suplini lipsa spectacolelor din străinătate la FNT, secţiunea Film, Noapte Teatru = FNT a reuşit, prin calitatea şi raritatea materialelor prezentate, să-şi câştige un public aparte.

Sâmbătă, 30 octombrie, la Sala Elvira Popesco a Institutului Francez din Bucureşti, cu începere de la ora 22.00, debutează seria de proiecții nocturne din cadrul Festivalului Național de Teatru.

Cele șapte seri de proiecții de filme și spectacole de teatru sunt gândite ca o călătorie nocturnă în spațiul memoriei și a teatrului şi debutează cu filmul Noaptea de George Banu, realizat de Dominic Dembinski, urmat de proiecțiile a cinci spectacole semnate de regizorul polonez Tadeusz Kantor, montate la Teatrul Cricot 2 în ultima perioadă a creaţiei sale, numită "Teatrul Morţii".

Nocturnele vor fi deschise sâmbătă, 30 octombrie, ora 22.00, la Sala Elvira Popesco a Institutului Francez, cu proiecția primei părți a serialului Noaptea, conceput de George Banu și realizat de regizorul Dominic Dembinski (director de imagine Viorel Sergovici; o producţie TVR Cultural). A doua parte a serialului va fi proiectată duminică, 31 octombrie, ora 22.00.

Cele șase episoade ale filmului (Tăcere şi freamăt, Luminile şi insomnia oraşului, Dictatura şi demonii puterii, Vieţi de noapte: voluptate şi datorie, Singurătate şi melancolie, Sfârşitul nopţii, naşterea zilei) constituie un voiaj nocturn, o experiență complexă alcătuită dintr-o serie de reflecții fragmentare asupra nopții și a condiției umane, asupra teatrului și a lumii.

„Există o stare nocturnă, o stare de spirit proprie nopții (…). Noaptea nu este complet neagră, impenetrabilă, decât pentru ochiul neexperimentat sau nepăsător. Ea invită privirea să o scruteze, să scormonească în adâncurile ei. De altfel, trezirea acestei curiozități pentru tainele nopții a fost și scopul regizorilor de teatru care, în anii 1980, au introdus-o și au instalat-o pe scenă. Spectatorul putea alege: ori să adoarmă în fotoliul lui, ori să exploreze, din adâncul sălii, celălalt întuneric, populat și fremătător de viață, de pe platoul de joc” – scrie George Banu în Trilogia îndepărtării, ale cărei fragmente stau la baza filmului realizat de Dominic Dembinski. În acelaşi volum, George Banu descrie filmul ca pe o experienţă în care alternează viaţa şi cultura, pacea şi excesele, iubirea şi crimele, ca un voiaj în inima nopţii, plasat sub semnul unui citat de Cioran: "Noaptea îmi curge în vene".

Pasionaţii de film şi teatru sunt invitați să participe la această incitantă călătorie pe parcursul a șapte seri. Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută