miercuri, 6 octombrie 2010

Teatrul Odeon a inaugurat o nouă sală de joc

Este un lucru îmbucurător că în Bucureşti spaţiile teatrale cuceresc din ce în ce mai mult teren, fie că aparţin teatrelor de repertoriu sau celor independente. Nu demult, Teatrul Naţional a anunţat că peste 3 ani (la sfârşitul lucrărilor de reabilitare) va avea 6 spaţii de joc, Teatrul de Comedie a dat în folosinţă o nouă sală, Teatrul Apropo s-a deschis de curând la Dalles, iar zilele trecute, Teatrul Odeon a inaugurat o nouă sală, numită după scopul cu care a fost amenajată: „Odeon Studio – teatru şi artă contemporană”, având drept simbol un actor dansator cu capul în jos. Sala va găzdui deci, pe lângă spectacole în diverse formule scenice, şi expoziţii de fotografie, instalaţii, film, muzică, fiind un spaţiu cultural flexibil. Spaţiul respectiv nu a mai fost folosit din anii ’40, când aici a funcţionat, câteva stagiuni, Teatrul Nostru, înfiinţat şi condus de Dina Cocea, Fory Etterle, Eugenia Zaharia şi Petre Nove.

Conform arhitectului Răzvan Luscov, care s-a ocupat de acest proiect, arhitectura acestei săli reprezintă o lume „underground”, în oglindă, inversată faţă de lumea de la suprafaţă. În contrast cu ce vedem la suprafaţă (mult granit, inox şi plante artificiale), în această sală valoarea este dată de simplitatea şi autenticitatea materialelor (beton aparent, oţel ruginit).

Cum era şi firesc, o sală nouă merita la deschidere un spectacol nou. A fost ales un text scris de curând de un actor al Odeonului: „Blifat” de Gabriel Pintilei, regizat de Alexandru Mihail, în scenografia Laurei Paraschiv, avându-i în distribuţie pe Laurenţiu Lazăr, Angela Ioan, Mihai Smarandache, Ioana Anastasia Anton şi David Petcu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută