joi, 28 octombrie 2010

Festivalul National de Teatru ediția a 20-a, Comunicat post conferința de presă

Luni, 25 octombrie, ora 11.00 a avut loc conferinţa de presă de anunțare a celei de-a 20-a a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru ce va avea loc la București în perioada 30 octombrie-7 noiembrie.

Alături de gazdele întâlnirii de la sediul UNITER, Cristina Modreanu, director artistic FNT, şi Aura Corbeanu, director executiv FNT, au participat şi reprezentanţi ai co-producătorilor și partenerilor: Mihaela Păun, director ArCub, Tania Radu, Vicepreşedinte ICR, Tomasz Kluz, coordonator de programe al Institutului Polonez și reprezentanți ai Institului Francez și ai British Council.

Cristina Modreanu a început conferinţa prin a sublinia existența a două tendințe generale cu privire la teatrul românesc reflectate în programul festivalului – prima, că diferențele dintre companiile independente și companiile instituționalizate țin doar de modul de organizare, rezultatele fiind comparabile din punct de vedere al calității artistice, a doua – că separarea în secțiuni diferite a spectacolelor românești și a spectacolelor din străinătate începe și ea să fie contrazisă de realitate, mai multe spectacole din program fiind create fie de regizori din străinătate în teatre românești, fie de creatori români care au lucrat peste granițe (un caz unic, în persoana lui Silviu Purcărete, semnatarul unei coproducții internaționale cu Regele moare de Eugen Ionesco).

Directorul artistic al evenimentului a continuat prin a declara: ”colaborarea cu creatori din afară care au venit să monteze în România este pentru teatrul românesc o gură de oxigen absolut necesară. Vor fi tot mai multe astfel de exemple în viitor, pentru că trăim într-o lume globalizată”. Este vorba despre premierele din FNT : Măsură pentru măsură în regia lui Matthias Langhoff, o producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi Interzis accesul animalelor de Rodrigo Garcia, o producţie a Teatrului Naţional din Timişoara, dar și despre alte spectacole din programul FNT.

Tania Radu, Vicepreşedinte ICR a precizat că instituția pe care o reprezintă a contribuit în acest an cu 120.000 lei pentru participarea la FNT a directorilor de teatre, directorilor de festival şi a criticilor de teatru din străinătate, lucru ce se integrează perfect în strategia ICR de promovare a teatrului românesc în lume. În continuare, reprezentanții celorlalte institute culturale au subliniat contribuția lor, care a completat și a îmbogățit programul FNT 2010.

Aura Corbeanu a mulțumit tuturor partenerilor FNT 2010, anunțând că implicarea acestora a echilibrat bugetul evenimentului, acesta fiind de 550.00 Euro și 100.000 Euro în servicii și publicitate.

În încheiere, Cristina Modreanu a declarat: ”Am încercat prin alegerile făcute pentru programul FNT în acești trei ani de mandat să descurajez gândirea în clișee despre teatru și să subminez rezistența la nou care se simte adesea în teatrul românesc. Cred că teatrul de calitate trebuie să provoace, să fie viu, să neliniștească. Abia dacă suntem cu toții de acord cu ceea ce vedem pe scenă înseamnă că avem o problemă”.

Au mai rămas două zile până la începutul celei de a 20-a ediții a Festivalului Național de Teatru. Vă reamintim că întreg programul FNT se găsește pe www.fnt.ro, iar biletele se pot cumpăra on-line de la www.bilete.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută