joi, 8 decembrie 2011

Festival la Ţăndărică, ziua 4

Ziua de duminică, 27 noiembrie, a avut în prima parte două reprezentaţii cu Cine va păzi clopoţeii?, spectacol al Teatrului de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia. Piesa este o adaptare după Viorica Hubert Rogoz, în regia Teodorei Popa şi în scenografia lui Marian Sandu. Coloana sonoră: Levente Szőcs. Distribuţia: Radu Hăprian Dan, Amalia Pop, Anca Hăprian Dan, Ramona Mincu Benchea, Elena Scorţeanu, Teodora Popa. De menţionat că această instituţie organizează Festivalul Internaţional „Poveşti”, ajuns la a VI-a ediţie, desfăşurată în acest an la început de octombrie.

După-amiază, Elena Gaspar Ion şi-a lansat cartea Lumea NON-E.

Seara, au fost programate două spectacole. Primul, Gulliver – Călătorie în Lilliput, al Teatrului Train din Israel, în regia şi scenografia lui Amit Dori, scenariu şi adapare Shmil Mayaan, muzica originală Gai Sherf, light design Keren Dembinski, video Jonathan Zur. Piesa, un one man show, susţinut de Jack Shvili, jucat în ebraică şi cu traducere în română, a fost una dintre cele mai puţin reuşite din festival. Au impresionat poate doar miniaturile care închipuiau lumea mică a lui Swift.

De la 19,30, a urmat spectacolul de animaţie pentru adulţi, Vasilache şi Mărioara, al Companiei private Hai-Hui din Bucureşti, în regia lui Daniel Stanciu şi scenografia, foarte fidelă tradiţiei, a Cristinei Pepino. Sculptură păpuşi: Adrian Ştefănescu. Muzica: Vasile Mihăilă. Distribuţia: Anca Oprişan, Georgeta Dărgan, Daniel Stanciu. Spectacolul, realizat cu mult umor, a încercat să aducă în actualitate primul cuplu de păpuşi ce au jucat pe tărâm românesc. După spectacol, a urmat un film documentar despre cele două păpuşi de altădată.

duminică, 4 decembrie 2011

Festival la Ţăndărică, ziua 3

Ziua de sâmbătă, 26 noiembrie, a avut în prima parte două reprezentaţii cu Dumbrava minunată, spectacol al Teatrului „Luceafărul” din Iaşi. Dramatizarea aparţine Oltiţei Cântec, regia lui Ion Ciubotaru, scenografia lui Mihai Pastramagiu, muzica lui Gigi Şfaiţer. Distribuţia: Beatrice Engel, Raluca Pintilie, Gigi Şfaiţer, Mariana Teleman, Iulia Deloiu, Dumitru Georgescu. Versiunea scenică a fost fidelă scrierii sadoveniene. De menţionat că această instituţie organizează Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret, ajuns la a IV-a ediţie, desfăşurată în acest an în prima parte a lui octombrie.

După-amiază, Oltiţa Cântec şi-a ansat cartea Silviu Purcărete sau privirea care înfăţişează.

Seara, au fost programate două spectacole. Primul, Bruno Schultz – Istoria imaginaţiei păcătoase, inspirat după opera avangardistului Bruno Schultz, al Teatrului Pinokio din Lodz, Polonia, în regia lui Konrad Dworakowski, scenografia Andrei Dworakowski, muzica Piotr Klimek. Distribuţia: Ewa Wróblewska, Zaneta Małkowska, Urszula Binkowska, Piotr Szejn, Mariusz Olbiński. Este un spectacol de animaţie pentru adulţi, foarte reuşit, jucat în poloneză cu traducere în engleză.

De la 19,30, a urmat în sala Animart, spectacolul de animaţie tot pentru adulţi, nonverbal, Play Shakespeare al Teatrului Ţăndărică. Piesa este o adaptare liberă după Romeo şi Julieta şi Hamlet, realizată cu mult umor de Cristian şi Cristina Pepino. Distribuţia: Mihai Dumitrecu, Cristian Mitescu, Marin Fagu, Geo Dinescu, RoxanaVişan.

vineri, 2 decembrie 2011

Festival la Ţăndărică, ziua 2

Vineri, 25 noiembrie, Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie a început cu spectacolul Teatrului de Păpuşi Gulliver din Galaţi, Povestea de Crăciun, adaptare după Jőel Guerriau, regia şi scenariul Bogdan Drăgulescu, scenografia Daniela Drăgulescu, muzica Liviu Prossi. Spectacolul prezintă povestea naşterii lui Hristos (cei trei magi, steaua, bradul de Crăciun, împodobit la începuturi cu mere). Spectacolul are coerenţă şi impact vizual, iar jocul actoricesc este persuasiv. Un spectacol frumos lucrat, ce se adresează nu doar copiilor peste 5 ani, ci spectatorilor de orice vârstă care cred în miracolul Crăciunului. Distribuţia: Stelian Stancu, Marian Sterian, Gina Geru, Adina Niţă, Mara David, Cătălin Marin, Mihai Caragaţă.

Teatrul Gulliver este şi organizatorul Festivalului Internaţional de Animaţie, ajuns la ediţia a XIX-a (30 octombrie – 4 noiembrie 2011).

După proiecţiile video de la ora 16, a urmat, la 17,30, vernisajul unei expoziţii de scenografie de animaţie Daniela Drăgulescu, în foaierul Teatrului Ţăndărică. Exponatele, foarte reuşite prin expresivitate, vor putea fi văzute pe toată perioada festivalului.

De la ora 18, s-a jucat spectacolul Teatrului Atelier din Sofia, Lacul lebedelor, adaptare după o poveste germană şi după baletul lui P. I. Ceaikovski, regia Vladislava Djambazova, scenografie şi păpuşi Dimitar Dimitrov, muzica Ceaikovski şi Vladimir Djambazov. Spectacolul, jucat în bulgară, cu un rezumat în română, vorbeşte despre iubire şi despre miracolele pe care le poate produce, despre eterna luptă dintre bine şi rău. Distribuţia: Polina Hristova, Julia Kolarova, Todor Nistorov, Dimitar Stefanov.

joi, 1 decembrie 2011

Festival la Ţăndărică, ziua 1

Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie”, ajuns la ediţia a 7-a, se desfăşoară în Bucureşti, la Teatrul Ţăndărică, sub egida Ţăndărică 66 (în acest spirit este făcut şi catalogul, ediţia pe hârtie), în perioada 24 noiembrie – 4 decembrie 2011.

Festivalul are un program dens, cu peste 20 de spectacole din ţară şi din străinătate, cu conferinţe, lansări de carte, workshopuri, proiecţii video, o expoziţie de scenografie şi un fel de bursă de spectacole.

Selecţia spectacolelor este foarte promiţătoare. Au fost alese 6 spectacole ale teatrului gazdă (unele cu câte două reprezentaţii), un spectacol al unei companii private, altul al UNATC, 8 spectacole ale teatrelor de profil din ţară (Arad, Galaţi, Iaşi, Alba Iulia, Târgu Mureş, Botoşani, Cluj, Craiova) şi 6 din străinătate (Bulgaria, Polonia, Israel, Italia, Spania, Ungaria).

Prima zi de festival a început la ora 10 cu spectacolul Tovarăşul de drum după Hans Christian Andersen, al Teatrului de Marionete din Arad, în regia şi traducerea lui Radu Dinulescu, scenografia şi muzica lui Armand Richelet Kleinberg. Distribuţia: Carmen Mărginean, Adina Doba, Cristian Bordaş. Spectacolul, realizat cu marionete cu fire scurte, s-a adresat copiilor peste 5 ani. Trebuie spus că acest teatru organizează Festivalul Internaţional Euromarionete, ajuns la ediţia a 12-a (anul acesta, desfăşurat la început de octombrie).

Au urmat, de la ora 16, un atelier susţinut de Carmen Mărginean, De vorbă cu… , şi de la 17, 30 o lansare de carte, Vasile Groza – 101 poeme.

De la ora 18, spectacolul Candid după Voltaire, pentru adulţi, realizat de Cristian Pepino (scenariu, regie, păpuşi şi animaţie digitală), cu costume create de Cristina Pepino şi muzica lui Dan Bălan, a impresionat prin ritm şi culoare.

luni, 14 noiembrie 2011

Céline sau arta de a fura franţuzeşte, la Teatrul de Comedie

Învaţă-mă, Céline! (Apprends-moi, Céline!) este prima piesă a actriţei franceze Maria Pacôme, montată de curând (premiera 14 octombrie 2011) de Lucian Giurchescu la Teatrul de Comedie, cu Sanda Toma în rolul hoaţei de performanţă (actriţa, în foarte bună formă). Céline a fost o hoaţă mare, un as în breaslă şi nu a operat de una singură; a avut-o drept complice pe prietena Anna, jucată de Aurora Leonte cu multă graţie, desfăşurând nuanţe surprinzătoare de expresivitate. Retrase din meserie, cele două prietene locuiesc cuminţi într-o casă cu un interior decorat cu gust (Adrian Lis), privindu-şi exponatele furate demult şi expuse acum în cuburi transparente ce pot fi apropiate ori îndepărate de tavan cu o telecomandă. Numai că această viaţă liniştită şi oarecum plictisitoare pentru cele două va trece prin câteva schimbări.

Sanda Toma

Un hoţ cam naiv, Guillaume, prins în casă de cele două femei, este pus la punct şi invitat să rămână cu ele. Marius Drogeanu joacă rolul necioplitului hoţ cu naturaleţe şi umor, împodobindu-şi compoziţia cu tot felul de mici găselniţe de mare efect. Céline, secondată de Anna, îşi bate capul cu bietul hoţ, trecut bine de prima tinereţe, care prinde greu şi uită repede, vorbeşte când nu trebuie şi nu pare să facă niciun progres pe calea aleasă de gazde pentru el, de a-l perfecţiona în arta hoţiei. Până într-o zi, când, neavând ce face, se apucă să imite un tablou de Joan Miró, aflat întâmplător prin casă… Imitaţia e atât de bună, încât Céline vede în el instrumentul perfect de câştig prin falsificarea tablourilor. Sigur, e un pic dezamăgită că Guillaume nu poate imita şi figuri, ci doar chestii suprarealiste, dar se mulţumeşte şi cu asta şi se decide să-i facă naivului întreţinut educaţie despre pictura modernistă. Un hoţ care se respectă trebuie să aibă şi puţină cultură!


Marius Drogeanu, Sanda Toma

Dar sosirea lui Pierre, fiul lui Céline cu nu se ştie cine, strică planurile mamei din două motive: băiatul vrea să se însoare şi nu este de acord ca mama lui să intre în mafia traficului cu tablouri false. Alexandru Conovaru, un tânăr actor talentat, prezent în câteva piese de la Comedie, are norocul de a-şi fi început cariera teatrală, chiar dacă în roluri mici, în texte importante, montate de regizori mari (Liviu Ciulei, Lucian Giurchescu ş.a.). Apariţia lui în acest spectacol conferă un plus de dramatism, pe care se şi mizează, iar relaţionarea cu cele două femei şi cu sărmanul Guillaume accelerează ritmul piesei atât cât trebuie şi presară cam peste tot încă un praf de umor, de altă esenţă.

Delia Nartea, Alexandru Conovaru

Punctul culminant al spectacolului este dat de vizita prietenei lui Pierre, motociclista Nataşa, care are surpriza să găsească în casa mamei lui Pierre obiecte de preţ, furate de aceasta din casa părinţilor săi. Fata îşi ia înapoi tot ce-i aparţinea, îl cumpără şi pe Guillaume pentru a-l folosi la falsificarea tablourilor din galeriile pe care le are în America. Delia Nartea, una din cele mai bune actriţe ale Comediei, distribuită în piese de impact, este convingătoare şi are haz în rolul ei episodic.

Delia Nartea, Sanda Toma

Spectacolul este o comedie de situaţii, bine stăpânită în toate aspectele: atmosfera fină, costumele frumoase, sugestive, ajutând expresivitatea actorilor (Mirela Trăistaru), rolurile de compoziţie, jucate cu adecvare şi umor. Este una dintre cele mai bune montări ale ultimelor stagiuni pentru o sală studio. Toate fotografiile au fost realizate de Mihai Zgondoiu.





miercuri, 9 noiembrie 2011

Jocul de-a purificarea la TNB

Spectacolul Purificare de Petr Zelenka, premieră pe ţară, deschide actuala stagiune a TNB, după câteva avanpremiere la sfârşitul celei trecute, fapt ce i-a adus şi selectarea în secţiunea „Teatrul de Mâine” la Festivalul Naţional de Teatru, tocmai încheiat. Regizorul Alexandru Mâzgăreanu, tot mai prezent în ultima vreme în teatrele bucureştene, construieşte pe textul dramaturgului ceh contemporan un spectacol bazat pe suspans şi pe ironie, arătând interferenţa dintre realitate şi televiziune, aceasta din urmă devenind zeul mistificator în care toată societatea de consum crede.

Lamia Beligan, Adrian Titieni

O emisiune, „Purificare”, concepută pe model american, una din multele de acest fel, foloseşte denudarea vieţii private spre deliciul unui anumit segment de public. Însă, pentru că e înlocuită cu o alta, „Bureţii uzi”, povestea reală, cu destăinuirile televizate, a scriitorului de mâna a doua, Jacek, ce violase băieţelul unor prieteni de familie, nu mai ajunge la public, viaţa merge înainte, iar Jacek ajunge el însuşi un om de televiziune, cu succes, la acelaşi post. În acelaşi timp, au loc pe scenă dramolete de cuplu.


Medeea Marinescu

Spectacolul, desfăşurat în decorul Andradei Chiriac, prezintă cu umor tragic un decupaj de viaţă contemporană în care individul, om simplu sau cu ceva pretenţii, spectator în platou, telespectator, angajat tv sau invitat este doar o marionetă, manipulată de televiziune, care-şi asumă inclusiv rolul de spovedire şi de iertare a păcatelor.

Piesa de la TNB are profunzime şi naşte întrebări. Distribuţia merită felicitări (Adrian Titieni, Medeea Marinescu, Afrodita Androne, Vitalie Bichir, Brânduşa Mircea, lamia Beligan, Armand Calotă, Mihai Călin, Ilinca Goia, Cesonia Postelnicu / Florentina Ţilea, Tomi Cristin, Marcelo Cobzariu, Natalia Călin, Vlad Roşu), iar spectacolul trebuie văzut. Foto: Augustin Bucur.

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Solidaritate cu actorul Mircea Anca

Colegul nostru, Mircea Anca, actor al Teatrului Naţional Bucuresti, regizor şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion, are nevoie de ajutorul dumneavoastră.

Diagnosticat în urmă cu un an cu Leucemie Acută Mieloblastică, a urmat un tratament care a avut iniţial rezultate pozitive. Din păcate, în urma unei recidive, acum trebuie să fie supus urgent unei operaţii de transplant de măduvă la o clinică din străinătate.

Statul român acoperă o parte din costurile tratamentului. Mai este nevoie însă de 30.000 de euro. Cei care vor sa-l ajute sunt rugati sa doneze în:


Cont RON: RO07BRDE441SV86709744410

Cont EURO: RO73BRDE441SV86711334410

Conturile sunt deschise la BRD, filiala Minis, Bucureşti, pe numele MIRCEA ANCA.

joi, 22 septembrie 2011

Teatrul "Bulandra" anunţă deschiderea stagiunii 2011 – 2012

Teatrul "Bulandra" anunţă deschiderea stagiunii duminică, 2 octombrie şi luni, 3 octombrie, ora 18.30, la Sala "Toma Caragiu", cu Ivanov de A. P. Cehov, un spectacol marca Andrei Şerban, relansând Trilogia rusă în noua stagiune.

Începând cu luna octombrie, Teatrul "Bulandra" vă invită la noile sale premiere: Meşteşugul vieţii de Hanoch Levin (regia Felix Alexa), Prieteni de Kobo Abe (regia Alexandru Tocilescu), Top Girls de Caryl Churchill (regia Alexandru Berceanu), spectacol ce va fi realizat în cadrul programului Teatrului "Bulandra" de susţinere a noii generaţii de regizori, şi D’ale carnavalului de I. L. Caragiale, spectacol ce va fi montat de regizorul Alexandru Darie cu ocazia împlinirii, în anul 2012, a 160 de ani de la naşterea marelui dramaturg român şi a 100 de ani de la trecerea lui în nefiinţă.

În noua stagiune se vor relua spectacole de succes din repertoriul teatrului:

Din programul Premiere absolute: Ce păcat că-i curvă de John Ford, regia Alexandru Darie; Oscar şi tanti Roz după Eric Emmanuel Schmidt, regia Chris Simion; Voiajul domnului Perrichon de Eugène Labiche, regia Dinu Cernescu.

Din programul Capodopere ale teatrului: Artă de Yasmina Reza, regia Cristi Juncu; Moartea unui comis-voiajor de Arthur Miller; Scaunele de Eugen Ionescu, regia Felix Alexa; O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, regia Doru Ana.

Din programul Bulandra per musica: Orfeu şi Euridice, în regia lui Alexandru Darie – o impresionantă producţie ce reinventează opera clasică semnată de Cristoph Wilibald Gluck; Elizaveta Bam, opera bufă şi suprarealistă pusă în scenă cu multă forţă creatoare de regizorul Alexandru Tocilescu.

Din programul Integrala Shakespeare: Lear de William Shakespeare, regia Andrei Şerban.

Din programul Mari autori ruşi la Bulandra: Crimă şi pedeapsă după Dostoievski, regia Yuri Kordonsky; Oblomov după Goncearov, regia Alexandru Tocilescu; Căsătoria de Gogol; Sorry de Alexandr Galin şi Unchiul Vanea de A. P. Cehov, toate în regia lui Yuri Kordonsky; Măscăriciul după A. P. Cehov, regia Horaţiu Mălăele.

Din programul O trilogie rusă, program care continuă cu succes seria Mari autori ruşi la Bulandra: Îngropaţi-mă pe după plintă după Pavel Sanaev, regia Yury Kordonsky; Ivanov de A. P. Cehov, regia Andrei Şerban şi Însemnările unui necunoscut după F. M. Dostoievski, regia Alexandru Darie. Cele trei spectacole, constituite în aşa numita Trilogie rusă, s-au bucurat de un adevărat succes atât în rândul criticii cât şi la public, jucându-se de fiecare dată cu casa închisă. Nu întâmplător, toate cele trei spectacole au fost selecţionate la ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru (FNT).

Piese clasice sau contemporane, capodopere ale dramaturgiei universale, regizori de calibru cu viziuni regizorale inedite, actori ale căror nume electrizează scena şi afişul, iată oferta acestei stagiuni, o stagiune al cărei discurs devine în fiecare an mai complex şi mai rafinat.

Casele de bilete sunt deschise în fiecare zi, de luni până duminică între orele 12.00 şi 20.00. Odată cu deschiderea noii stagiuni, biletele online vor putea fi achiziţionate prin reţeaua Eventim.

duminică, 18 septembrie 2011

Deschiderea oficială a stagiunii 2011-2012 la TNB

Cu câteva zile în urmă, la TNB a avut loc tradiţionala conferinţă de presă de toamnă, deschiderea oficială a stagiunii 2011-2012 fiind astfel făcută. Ordinea de zi, foarte bogată, a stârnit interesul unui număr mare de participanţi.


Şantierul de reconstrucţie

Conferinţa de presă a fost deschisă de Adriana Popescu (director Strategii culturale, Comunicare şi PR) cu mesajul foarte clar: „În plină reconstrucţie, la TNB se joacă în toate sălile.” Căile de acces pentru Sala Mare, Sala Amfiteatru şi Sala Atelier au rămas aceleaşi şi sunt sigure, în ciuda şantierului; numai agenţia de bilete s-a mutat pe partea opusă, în str. Batiştei.

Pentru noile săli care vor apărea în urma lucrărilor se va face un concurs de denumiri, după cum anunţă Ion Caramitru (director general al TNB). Tot domnia sa a spus că Opereta se va muta, probabil în martie 2012, într-un sediu nou, în spatele Bibliotecii Naţionale, unde va funcţiona cel puţin 10 ani, iar spaţiul rămas liber va reintra în mod firesc în posesia TNB.

Andrei Ioniţă, directorul coordonator al Aedificiei Carpaţi a prezentat stadiul şantierului: desfacerea faţadei corpului A, lucrul pentru realizarea unei noi săli la subsolul corpului A2, lucrări la corpul B până la etajul 3, iar în corpul C se va intra la anul, după plecarea Operetei. Există şi un jurnal al şantierului. Cifra de contract este de 26. 000. 000 lei. Se lucrează cu un efectiv de 370 de oameni. Până la sfârşitul lui octombrie, centrala termică a TNB va fi separată de Intercontinental.

Ion Caramitru a spus că reconstrucţia va cuprinde trei săli noi (două în teatru şi una în aer liber) şi desfiinţarea Sălii Amfiteatru (va deveni zonă de garderobă). În final, TNB va avea 6 săli. Una dintre sălile noi va fi destinată „experimentului tânăr” (regizori sau/şi actori o vor avea la dispoziţie patru săptămâni pentru repetiţii şi două săptămâni pentru reprezentaţii în fiecare seară; vor fi montări ale pieselor participante la concursul de dramaturgie contemporană, organizat de UNITER). O altă sală nouă va fi un „teatru al teatrelor”, adică va găzdui microstagiuni ale teatrelor din ţară.

În prezent, pericolul de prăbuşire a TNB este aproape înlăturat după ce faţada este dezmembrată, iar Sala Mare va reveni la 900 de locuri. Deocamdată, directorul general consideră că TNB a fost „un vapor greu, prost încărcat” la nivel de construcţie, dar că după consolidare clădirea va deveni sigură. Numărul de spectatori va creşte de la 1600 la 4000.


Workshop Academia Itinerantă Andrei Şerban


Alice Georgescu a prezentat parteneriatul Centrului „Ion Sava”, al cărui director este, la workshopul ce a avut loc în iulie la Ipoteşti (meritul înfiinţării Memorialului Ipoteşti aparţinând ministeriatului lui Ion Caramitru), cu peste 70 de actori, organizaţi în 3 serii.

Cristiana Gavrilă, critic de teatru, prezentă la eveniment, a vorbit despre impactul puternic al întâlnirii cu Andrei Şerban, despre audiţiile desfăşurate atipic, despre atmosfera de lucru originală.


Premiul MAE al Japoniei pe 2011


Pe 12 septembrie, Premiul Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei pe 2011 i-a fost decernat lui Ion Caramitru de către ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Excelenţa Sa, Natsuo Amemiya, pentru contribuţia la schimburile culturale româno-japoneze (realizarea unor spectacole în Japonia, prezenţa în repertoriul TNB a piesei Iubiri interzise a autorului japonez Yukio Mishima, regia Issey Takizawa).


Premierele stagiunii 2011-2012


Între cele 10 premiere pe care TNB ambiţionează să le prezinte în această stagiune, Ilinca Tomoroveanu (director artistic al TNB) a oferit informaţii despre cele mai apropiate.


Purificare de Petr Zelenka, regia Alexandru Mâzgăreanu (Sala Atelier) a avut avanpremiera la sfârşitul stagiunii trecute, iar premiera oficială va fi pe 15 şi 16 octombrie. Ilinca Tomoroveanu îl consideră pe regizor „foarte serios, foarte talentat şi foarte muncitor”. Din distribuţie fac parte: Medeea Marinescu, Afrodita Androne, Vitalie Bichir, Brânduşa Mircea, Armand Calotă, Lamia Beligan, Mihai Călin, Ilinca Goia ş.a.


Vizita bătrânei doamne de Friedrich Durrenmatt, regia Alexander Morfov (Bulgaria), într-un decor spectaculos. Data estimată a premierei: luna noiembrie 2011 (Sala Mare). Din distribuţie: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Mircea Albulescu, Răzvan Oprea, Marius Manole (cu un rol inventat special pentru el).


Omul cu mârţoaga de George Ciprian, regia Anca Bradu (Sala Amfiteatru), cu Daniel Badale în rolul principal.


Băiatul din ultima bancă de Juan Mayorga, regia Cristian Theodor Popescu.



TNB în FNT


Alice Georgescu, director FNT 2012, a anunţat cele două spectacole ale TNB, selecţionate pentru festival: Macbeth şi Purificare, menţionând că a avut în vedere doar criteriul valoric.





25 septembrie: Nicolae Raţiu (Marea Britanie). Tema conferintei: Şanse irosite, şanse folosite. Nicolae Raţiu este fiul lui Ion Raţiu, fost vicepreşedinte al PNŢCD şi candidat la preşedinţia României.


9 octombrie: Carmen Muşat, Conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, specialistă în teoria literaturii, redactor-şef al „Observator Cultural” . Tema conferinţei: Materia din care viaţa e făcută. Despre aşteptare.


23 octombrie: Adrian-Silvan Ionescu, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” şi la Universitatea de Arte Bucureşti. Tema conferinţei: Fast aulic şi democraţie apuseană în vestimentaţia românească din secolul al XIX-lea.



Proiectul Anul Caragiale 2012 (100 de ani de la moarte)


Teatrul National „I. L. Caragiale” îşi propune să realizeze o integrală Caragiale în stagiunea 2011-2012 şi în prima parte a stagiunii următoare (2012-2013).


Felix Alexa: O noapte furtunoasă (există în repertoriul curent)
Al. Tocilescu : D’ale carnavalului (repetitiile încep în curând)
Al. Dabija: spectacol-colaj din Momente şi schiţe şi alte texte (repetiţiile încep în noiembrie 2011)
Silviu Purcărete: Conu Leonida, cu Mariana Mihuţ şi Marin Moraru (repetiţiile încep în iulie-august 2012)
Radu Afrim : drama Năpasta (repetiţiile vor începe în toamna lui 2012)
Horaţiu Mălăele: O scrisoare pierdută
Gigi Căciuleanu: O piesă pe Momente (dacă va mai încăpea financiar)


Demersuri legale


1. Pentru înscrierea instituţiei cu numele Teatrul National „I. L. Caragiale” în Registrul Artelor Spectacolelor, inclusiv a LOGO-ului, al cărui autor este Dan Perjovschi.

2. Pentru emiterea unei HG pentru Anul Caragiale.



Participare TNB la Adunarea Generală NETA


Reţeaua profesionistă de teatru, denumită New European Theatre Action, înfiinţată în 2004, marchează un spaţiu de energie creatoare în zona balcanică, în special. Acum două zile, TNB a participat a Adunarea Generală de la Ljubljana. Festivalul şi adunarea generală a acestei reţele în 2014 vor avea loc la TNB.
Relaţiile TNB cu teatre din NETA: cu Teatrul Naţional al Greciei de Nord, cu Teatrul Naţional din Budapesta, cu Teatrul Naţional din Sofia.



miercuri, 14 septembrie 2011

"Cu uşile închise", un succes în Macedonia

Spectacolul Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, Cu uşile închise de Jean Paul Sartre, s-a jucat pe data de 8 septembrie 2011, în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru de Cameră "Risto Şişkov", în Macedonia.

Festivalul de la Strumiţa este dedicat memoriei unei figuri proeminente a scenei macedonene, Risto Şişkov, şi măiestriei actoriceşti, iar de-a lungul celor optsprezece ediţii şi-a câştigat notorietatea, la început pe plan local, apoi şi în zona balcanică.

La acest eveniment cultural de ţinută, care s-a derulat în perioada 8 – 13.09.11, au mai luat parte: Teatrul Naţional „Ivan Vazov” din Sofia, Teatrul „Ivan Radoev” din Plevna (Bulgaria), Teatrul „Joakim Vujich” din Kraguievaţ (Serbia), Teatrul „Sartr” din Sarajevo (Bosnia Herţegovina), Teatrul „Dodona” din Priştina, Teatrul Dramatic din Skopje, Teatrul Turcesc din Skopje, Teatrul „Voidan Chernodrinski” din Prilep (Republica Macedonia), Teatrul Naţional din Bitola (Republica Macedonia) şi Teatrul „Anton Panov” din Strumiţa.

Ambasada României la SKOPJE a transmis conducerii Teatrului Naţional din Bucureşti o scrisoare de felicitări pentru remarcabila participare precum şi ecoul unor impresii deosebit de favorabile privind calitatea interpretării şi originalitatea montării.

În această scrisoare se menţionează: „Critica de specialitate şi publicul care au asistat la Strumiţa la spectacolul dramatic Cu uşile închise au remarcat, la unison, montarea regizorală originală de excepţie realizată de Mircea Anca, precum şi evoluţia artistică remarcabilă a actorilor care au figurat în distribuţia piesei de teatru: Constantin Dinulescu, Carmen Ionescu şi Iuliana Moise. A fost apreciată interpretarea remarcabilă, în special datorită modului extrem de sugestiv în care actorii români au reuşit să dea viaţă, cu extremă naturaleţe şi un talent deosebit, trăirilor interioare de mare intensitate ale personajelor teatrale extrem de complexe create de J. P. Sartre: Joseph Garcin, Inès Serrano şi Estelle Rigault.

În discuţiile purtate de reprezentantul misiunii noastre diplomatice la seara inaugurală a „Festivalului Internaţional de Teatrul de Cameră” cu domnii Zoran Zaev, primarul municipalităţii Strumiţa şi Vanco Ristov – Patrikov, directorul acestei manifestări culturale de tradiţie în spaţiul balcanic, interlocutorii au evidenţiat valoarea de excepţie a artei teatrale româneşti clasice şi contemporane, au ţinut să salute prezenţa TNB, instituţie teatrală care se bucură de o largă apreciere pe plan internaţional, la acest Festival şi au subliniat, totodată, performanţa artistică de înalt nivel a echipei TNB.

luni, 12 septembrie 2011

Teatrul Odeon îşi deschide stagiunea 2011-2012

Primul eveniment programat este o Milonga Publica, ce se va desfăşura sâmbătă, 17 septembrie, ora 20.30, în cadrul "Zilelor Bucureştiului", organizate de Primăria Municipiului Bucureşti. Vor participa dansatorii din spectacolul Un Tango mas, Răzvan Mazilu şi Monica Petrică, alături de Clubul TangotangenT (coordonator Daniel Măndiţă). Invitat special acordeonistul Emy Drăgoi. Evenimentul va avea loc în faţa Teatrului Odeon, intrarea este liberă, iar publicul este invitat să se alăture dansatorilor.


Casa de bilete se va deschide marţi, 13 septembrie, la ora 11.30, iar primele spectacole care se pun în vânzare sunt: Natură moartă cu nepot obez de Ion Sapdaru, regia Eugen Făt (programat vineri, 23 septembrie, ora 19.00), Un tango mas (sâmbătă, 24 septembrie, ora 19.00) şi Viaţa e vis după Calderon de la Barca, regia Dragoş Galgoţiu (duminică, 25 septembrie, ora 19.00).


În prima parte a stagiunii, Teatrul Odeon pregăteşte trei premiere pe texte contemporane:


Pentru că pot de Arthur Kopit, regia Alexandru Mâzgăreanu, scenografia Andrada Chiriac, cu: Ionel Mihăilescu, Elvira Deatcu, Mihai Smarandache, Marian Ghenea, Ioan Batinaş. Primele reprezentaţii: 1, 2, 6 şi 7 octombrie, ora 20.30, la Sala Studio. La premiera din 6 octombrie va fi prezent şi autorul, dramaturgul american multipremiat, Arthur Kopit.


Grădinile groazei de Daniel Call, regia şi scenografia Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc, cu: Antoaneta Zaharia, Ioana Flora, Marius Damian şi Ioan Batinaş. Data premierei: 29 şi 30 octombrie, Sala Studio.


Când Isadora dansa de Martin Sherman, regia, coregrafia şi costumele: Răzvan Mazilu, decorul: Mihai Păcurar, cu: Maia Morgenstern, Mihai Smarandache, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Oana Ştefănescu, Monica Petrică, Mircea Constantinescu, Vlad Logigan, Andrei Runcanu. Data premierei: jumătatea lunii noiembrie.


Tot în acest început de stagiune, spectacolul Teatrului Odeon Natură moartă cu nepot obez va putea fi văzut şi în ţară, unde participă la festivalurile naţionale de teatru de la Oradea (28 septembrie), Brăila (2 octombrie), Galaţi (3 octombrie), Alba Iulia (9 octombrie), şi Odorheiul Secuiesc (13 octombrie), iar Pyramus & Thisbe 4 You la Oradea (27 septembrie) şi Iaşi (11 octombrie).

duminică, 11 septembrie 2011

Început de stagiune la TNB

Teatrul Naţional din Bucureşti îşi începe stagiunea cu piese de succes în stagiunile anterioare, din 17 septembrie 2011 (după ce, pe 8 septembrie, piesa Cu uşile închise de Jean Paul Sartre (premieră 02. 12. 2007), regia Mircea Anca, a deschis Festivalul Internaţional de Cameră „Risto Şişkov” de la Strumiţa, în Macedonia).

Spectacolele ce pot fi văzute la TNB în perioada următoare sunt: Sinucigaşul (o piesă de un succes absolut) de Nikolai Erdman (premieră 23. 05. 2007), regia Felix Alexa, cu Dan Puric în rolul titular (17 şi 22. 09. 2011); Tectonica sentimentelor de Eric-Emmanuel Schmitt (dramaturg francez în vogă, cu mare trecere în teatrele bucureştene), regia Nicolae Scarlat (premieră 18. 11. 2009), cu Ilinca Goia şi Liviu Lucaci în distribuţie (17 şi 24. 09. 2011); Sâmbătă, duminică, luni de Eduardo de Filippo (autor foarte gustat, programat şi de www.eteatru.ro în luna august), regia Dinu Cernescu (premieră 18. 05. 2007), cu o distribuţie foarte bună (pe 18 şi 24. 09. 2011); piesele Rodicăi Popescu Bitănescu, Încă-i bine (premieră 27. 09. 2008) şi Cinci femei de tranziţie (premieră 21. 01. 2003, difuzată de curând şi la TVR Cultural) îşi aşteaptă publicul (18. 09. 2011, respectiv 21. 09. 2011); A patra soră de Janusz Glowacki (spectacol foarte bun, premieră 27. 01. 2006), regia Alexandru Colpaci, cu Mircea Albulescu şi Marius Manole în distribuţie (23. 09. 2011); Legenda Marelui Inchizitor de Dostoievski (premieră 03. 12. 2009), regia Radu Penciulescu, cu Victor Rebengiuc (23. 09. 2011); Macbeth de Shakespeare (premieră a stagiunii trecute, 11. 03. 2011), regia Radu Penciulescu, cu Ion Caramitru şi Valeria Seciu, un cuplu artistic revenit după mulţi ani pe scena TNB (pe 24. 09. 2011); Sânziana şi Pepelea după Alecsandri (premieră 22. 10. 2006), regia Dan Tudor (priceput în montarea pieselor româneşti de secol XIX), avându-i în distribuţie pe Mircea Albulescu, Ileana Olteanu, Marius Bodochi ş. a. (25. 09. 2011); Noiembrie de Ana Maria Bamberger (premieră 11. 10. 2003), regia Alice Barb, cu Olga Tudorache (autoarea scrie piese special pentru această actriţă de un succes real) (25. 09. 2011). Teatrul Naţional pentru Copii îşi începe reprezentaţiile pe 25. 09. 2011. Conferinţele TNB, programate bilunar, vor fi deschise în această stagiune de Nicolae Raţiu (fiul lui Ion Raţiu) pe 25. 09. 2011 cu titlul Şanse irosite, şanse folosite; alte 32 de conferinţe din stagiunile anterioare se află înregistrate pe DVD-uri, însoţite de o broşură cu textul integral şi pot fi cumpărate de la casa de bilete sau din foaier înainte sau după spectacole.

Deschiderea oficială a stagiunii se va face în cadrul tradiţionalei conferinţe de presă, programată pe 14. 09. 2011 la sala 99, ora 14, când se vor face cunoscute informaţii despre premierele acestei stagiuni (aproape gata sau în curs de repetiţii), despre evenimente din programul parateatral şi despre stadiul lucrărilor de reconstrucţie a TNB.

sâmbătă, 10 septembrie 2011

Început de stagiune cu poveşti de dragoste la Metropolis

După spectacolul Doi pe o bancă de la sfârşit de august (premiera, în curând), Teatrul Metropolis, propune publicului la început de septembrie un spectacol atractiv, Love stories (Labiritul) de Radu F. Alexandru, text premiat de juriul UNITER ca fiind „Cea mai bună piesă a anului 2010”. Piesa vorbeşte despre relaţiile de cuplu, analizate la nivelul a două generaţii (părinţi şi copii), despre dispariţia pasiunii şi a armoniei dintre parteneri etc.

Pe un astfel de scenariu, ce ar fi putut fi mai bun, în decorul inspirat al Liei Dogaru, actorii dau consistenţă unor personaje realiste. Dana (Maia Morgenstern) este o mamă pisăloagă şi o soţie frigidă; (Cristian) Mircea Rusu e un tată rezonabil şi un soţ mult prea iubitor cu o femeie rece şi veşnic pusă pe ceartă, sfârşind într-un accident de maşină; Giulia (Diana Cavallioti) e o fostă lesbiană, convertită din curiozitate la o căsătorie cu un bărbat, având împreună şi un copil; Dan (Alexandru Pavel) este un tânăr soţ şi tată, derutat de comportamentul soţiei. Dialogurile au nerv şi captează atenţia.

Maia Morgenstern, Mircea Rusu
(Foto Maria Ştefănescu)

Regia lui Claudiu Goga optează pentru secvenţialitate şi pentru cupluri de personaje în scenă, în orice combinaţie, adâncind relaţiile dintre acestea. Autorul dramatic ca personaj (Emil Hurezeanu, în proiecţie video) îşi explicitează arta scrisului şi opţiunea pentru personaje ce ar putea constitui cazuri de psihologie clinică.


Alexandru Pavel, Diana Cavallioti
(Foto: Maria Ştefănescu)

Spectacolul merită văzut pentru interpretările actoriceşti şi pentru problematica abordată: pledoaria pentru tandreţe. Premiera oficială va fi în luna noiembrie, numită „Luna premierelor”de Teatrul Metropolis, care va sărbători astfel împlinirea a 4 ani de existenţă.

duminică, 4 septembrie 2011

CÂŞTIGĂTORII GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2011

Ediţia din 2011 a Galei Tânărului Actor HOP s-a încheiat în seara zilei de 3 septembrie. Juriul final a fost format din Radu Afrim (regizor), Sorin Crişan (critic), Florin Fieroiu (coregraf), Marius Manole (actor), Virginia Mirea (actriţă).


PREMIILE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP


Premiul ŞTEFAN IORDACHE, marele premiu al Galei Tânărului Actor HOP, a fost acordat actriţei DIANA CROITORU care a interpretat, în secţiunea individual, Versiunea Martei după Karel Čapek.


Premiul se acordă în memoria marelui artist, Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Începând din acest an, organizatorii Galei au decis ca Premiul "Ştefan Iordache" să devină MARELE PREMIU AL GALEI. Acesta a fost acordat, începând cu ediţia 2009, pentru cel mai bun actor la secţiunea individual.


Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual, a fost acordat actriţei ŞTEFANIA DUMITRU, care a interpretat Paricidul după Ion Sava


Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual, a fost acordat actorului ANDREI GEORGE GHERGHE, care a interpretat Preşul de Ion Băieşu


Premiul pentru cel mai bun spectacol, secţiunea grup, a fost acordat spectacolului The H(eden) Garden, scenariu de Alexandra Pâzgu, regia: Medeea Iancu, participă: Florin Vasile Călbăjos, George Dometi, Fulvia Mǎdǎlina Folosea, Alexandra Odoroagă, Vlad Nemeş şi Ioana Livia Predescu


Premiul SICĂ ALEXANDRESCU (începând cu a V-a ediţie), premiul special al juriului, s-a acordat actriţei ANDREEA MOUSTACHE, care a interpretat, în secţiunea individual, Pământul după Moromeţii de Marin Preda


PREMII ACORDATE ÎN CADRUL GALEI TÂNĂRULUI ACTOR


PREMIUL YORIK, oferit de către revista "Yorik", prin Editura Nemira, s-a acordat actriţei DIANA CROITORU care a interpretat, în secţiunea individual, Versiunea Martei dupa Karel Capek


PREMIUL TIMICĂ, oferit de Asociaţia MASTER CLASS, s-a acordat actriţei BIANCA IOAN, care a interpretat Un an bisect de Walter Ben Har.


PREMIUL PUBLICULUI

- secţiunea individual
Cea mai bună actriţă: BIANCA IOAN, care a prezentat Un an bisect de Walter Ben Har;
Cel mai bun actor: ANDREI-GEORGE GHERGHE, care a prezentat fragmente din Preşul de Ion Băieşu;

- secţiunea grup
Hamlet...eu sunt?! după I am Hamlet de Richard James, cu: Radu Homiceanu şi Radu Horghidan;

CÂŞTIGĂTORII GALEI „HOP” LA TVR CULTURAL

Pentru a doua oară, câştigătorii acestei ediţii a Galei HOP vor fi prezenţi, sâmbătă, 10 septembrie, în Piaţa Festivalului George Enescu, pentru a-şi prezenta momentele câştigătoare în cadrul Zilelor TVR Cultural.


Fotografiile tuturor participanţilor la Gala HOP, ediţia 2011, se pot vizualiza şi descărca de pe pagina de internet a UNITER. Credit foto: MARIA ŞTEFĂNESCU


sâmbătă, 3 septembrie 2011

"Cu uşile închise" deschide Festivalul Internaţional de Teatru de Cameră din Macedonia

Spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti, Cu uşile închise de Jean Paul Sartre, se va juca pe data de 8 septembrie 2011, în deschiderea Festivalului Internaţional de Cameră „Risto Şişkov” de la Strumiţa, în Macedonia.

Festivalul, dedicat în exclusivitate măiestriei actoriceşti, în memoria lui Risto Şişkov, figură proeminentă a scenei macedonene, premiază în fiecare an o singură creaţie, pe care o răsplăteşte cu un premiu de 1500 euro şi o medalie aurită purtând chipul marelui actor.

De-a lungul celor optsprezece ediţii, dintre care ultimele şase cu caracter internaţional, festivalul de la Strumiţa şi-a câştigat notorietatea, cei aleşi pentru a duce mai departe numele lui Risto Şişkov fiind nume importante ale scenei contemporane.

Spectacolul Cu uşile închise, în regia lui Mircea Anca, a inaugurat programul „Uşi deschise pentru toţi” al Teatrului Naţional din Bucureşti şi a impus creaţii actoriceşti memorabile prin personajele interpretate de Constantin Dinulescu, Carmen Ionescu şi Iuliana Moise. La sediu, spectacolul continuă să se joace cu casa închisă de la premieră (2007) până astăzi.


La multi ani, AG WEINBERGER!

Pe 30 august, Mr. Blues al Romaniei - AG Weinberger a aniversat 46 de ani de viaţă, anul 2011 marcând şi 30 de ani de carieră artistică. "La 16 ani, câştigam primul meu gaj", ne spune AG, "primii 75 de lei, la Oradea" (orasul natal, n.r.).


AG Weinberger este deja un artist de patrimoniu, 30 de ani inchinaţi muzicii bune, muzicii de calitate. Imediat dupa anii '90, el a fost cel care a valorificat şi valorizat muzica Blues în România, fiind unul dintre cei mai importanţi ambasadori ai culturii dincolo de hotarele acestei ţări, poate cel mai autentic şi personal chitarist pe care l-a avut Romania până acum. Carismatic, profund în spirit şi în vorbă, AG Weinberger are statura unui profet. Cine a fost o data la concertul lui va reveni cu siguranţă. Publicul numeros reprezintă mărturia şi măsura mesajului transmis de AG.


Mii de concerte în ţară şi în străinătate, singurul artist non-american invitat să cânte la Bluestock, desemnat pentru nominalizare la 9 categorii la Premiile Grammy, 18 spectacole de teatru îin Romania pentru care a scris muzica, realizator de emisiuni de radio şi TV, AG Weinberger face parte din categoria marilor artişti de talie internaţională pe care îi are aceasta ţară.


Din septembrie, va putea fi văzut în fiecare dumincă, pentru o a doua ediţie a emisiunii Acadeaua, pe canalul TVR 2, începând cu ora 23:00.


La mulţi ani, Maestre! La mulţi ani, AG Weinberger!


luni, 18 iulie 2011

REZULTATELE PRESELECŢIEI GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2011

În urma preselecţiei organizate în zilele de 14 şi 15 iulie a.c., în vederea organizării ediţiei a XIV-a a Galei Tânărului Actor care se va desfăşura la Mangalia între 31 august – 3 septembrie 2011, s-au decis următoarele:


La Secţiunea Grup, comisia formată din Mircea Cornişteanu, George Mihăiţă şi Attila Vizauer a decis ca următoarele spectacole să fie admise în concurs:

1. The H(eden) Garden de Alexandra Pâzgu, cu Florin Vasile Călbăjos, George Dometi, Fulvia Mǎdǎlina Folosea, Alexandra Odoroagă, Vlad Nemeş şi Ioana Predescu
2. Hamlet...Eu sunt? după I am Hamlet de Richard James cu: Radu Homiceanu şi Radu Horghidan
3. Fetele grase câştigă întotdeauna de Madeline George cu Lavinia Coman, Alexandra Crăciun, Alexandra-Elena Gogan şi Eliza Păuna
4. Repetiţia, colaj de texte după Eugène Ionesco şi Matei Vişniec cu: Maria Salcă, Adriana Ştefănache şi Anca Eugenia Ţecu.

La Secţiunea Individual, comisia formată din Mihai Dinvale, Silviu Jicman şi Cornel Todea a declarat admişi următorii candidaţi:


1. Adriana Raluca Bordeanu
2. Diana Croitoru
3. Ştefania Dumitru
4. Răzvan Epure
5. Smaranda Gabudeanu
6. Andrei-George Gherghe
7. Anca Maria Ghiţă
8. Roxana Gîrleanu
9. Claudia Cristina Jassmine Glodeanu
10. Bianca Ioan
11. Andreea Moustache
12. Simona Elena Năstase
13. Alexandra Odoroagă
14. Alexandru Petrila
15. Gina Nica Pitulea
16. Claudia Suliman
17. Andreea-Maria Şovan
18. Raisa Ştiopoane
19. Ovidiu Mihai Emil Uşvat
20. Ioana Zărnescu

Proba impusă tuturor participanţilor la Secţiunea Individual constă într-o interpretare personală – în limita a 5 minute – a unui text ales din primele 5 (cinci) capitole din Cartea milionarului – Cartea de la Metopolis de Ştefan Bănulescu.

joi, 30 iunie 2011

FNT la rampă, 2011

Ediţia 2011 a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care se va desfăşura la Bucureşti, între 28 octombrie şi 6 noiembrie, are ca generic câteva cuvinte ce-i aparţin unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi ai lumii, Anton Pavlovici Cehov, sub semnul căruia a stat, de altfel, intervalul supus selecţiei (stagiunea 2010-2011), întrucât anul trecut s-a aniversat un secol şi jumătate de la naşterea scriitorului.

Este şi unul dintre motivele pentru care secţiunea intitulată „Focus” se concentrează asupra personalităţii şi creaţiei regizorului Andrei Şerban, artist de renume internaţional şi autor, în ultimii ani, al câtorva spectacole inspirate, direct sau indirect, din universul cehovian. Acestora li se adaugă un număr notabil de producţii foarte diverse ca stil şi ideologie, semnate atât de regizori de valoare unanim recunoscută, cât şi de tineri directori de scenă aflaţi la începutul carierei, producţii ce concretizează, fiecare în felul său, încercarea teatrului românesc de astăzi de a răspunde întrebărilor ce-l preocupă pe omul universal dintotdeauna.
Gruparea spectacolelor pe secţiuni urmăreşte să evidenţieze unele dintre tendinţele scenei autohtone actuale, oferind totodată spectatorului posibilitatea de a-şi orienta mai rapid alegerea, în funcţie de interese şi preferinţe.

Organizatorii festivalului sunt Uniunea Teatrală din România – UNITER, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Director artistic şi selecţioner unic al ediţiei 2011 este criticul de teatru Alice Georgescu, iar director executiv este Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER.

Includem, în continuare, lista spectacolelor româneşti participante la FNT 2011. Menţionăm că, întrucât negocierile cu unele trupe invitate din străinătate nu s-au definitivat încă, lista completă a producţiilor ce vor sosi din afara României va fi dată publicităţii la începutul lunii septembrie, când va avea loc şi conferinţa de presă dedicată actualei ediţii a Festivalului Naţional de Teatru.



FNT 2011
Motto: „Omul, acest animal ciudat...”
A. P. Cehov

Focus: Andrei Şerban – Cehoviziuni
Ivanov de A.P. Cehov, Teatrul „L. S. Bulandra” Bucureşti
Strigăte şi şoapte de Ingmar Bergman, Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Trei surori de A. P. Cehov, Teatrul Naţional Budapesta (invitat din străinătate)
Unchiul Vanea de A. P. Cehov, Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Spectacole tematice
Caligula de Albert Camus, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, regia: László Bocsárdi
Cântăreaţa cheală şi Lecţia de Eugène Ionesco, Teatrul de Comedie Bucureşti, regia: Victor Ioan Frunză
D’ale carnavalului de I. L. Caragiale, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, regia: Silviu Purcărete
Despre iubire la om, după A.P. Cehov, Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu” Braşov, regia: Alexandru Dabija
Furtuna de William Shakespeare, Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti, regia: Victor Ioan Frunză
Galaxia Švejk, după Jaroslav Hašek, Teatrul Ţăndărică Bucureşti, regia: Alexander Hausvater
Îngropaţi-mă pe după plintă, după Pavel Sanaev, Teatrul „L. S. Bulandra” Bucureşti, dramatizarea şi regia: Yuri Kordonsky
Însemnările unui necunoscut, după F.M. Dostoievski, Teatrul „L. S. Bulandra” Bucureşti, regia: Alexandru Darie
Leonce şi Lena de Georg Büchner, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, regia: Gábor Tompa
Macbeth (un studiu) de William Shakespeare, Teatrul Naţional Bucureşti (Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”), regia: Radu Penciulescu
Mai întâi te naşti de Line Knutzon, Teatrul „Andrei Mureşanu” Sfântu Gheorghe, regia: Radu Afrim
Metoda, după Metoda Grönholm de Jordi Galcerán, Teatrul „C. I. Nottara” Bucureşti, regia: Theodor Cristian Popescu
Mountainbikers de Volker Schmidt, Teatrul German de Stat Timişoara, regia: Radu Alexandru Nica
Neguţătorul din Veneţia de William Shakespeare, Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe, regia: László Bocsárdi
Platonov de A. P. Cehov, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, compania „Tompa Miklós”, regia: Zsolt Harsányi

Dans în teatru
Crazy stories in the city, Teatrul Foarte Mic Bucureşti, un spectacol de Arcadie Rusu
Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare, Teatrul Metropolis Bucureşti, regia: Alexandru Tocilescu
Othello şi prea iubita lui Desdemona, după William Shakespeare, Teatrul de Mişcare Stúdió M Sfântu Gheorghe, regia: Mihai Măniuţiu
Yerma de Federico Garcia Lorca, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, regia: László Béres

Teatrul de mâine
9 grade la Paris, Teatrul Act Bucureşti, un spectacol de Peter Kerek
Blifat de Gabriel Pintilei, Teatrul Odeon Bucureşti, regia: Alexandru Mihail
Purificare de Petr Zelenka, Teatrul Naţional Bucureşti, regia: Alexandru Mâzgăreanu
TV for dummies de Mona Bozdog şi Mihaela Michailov, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, regia: Ioana Păun

În prim-plan, actorul
Absolut!, după Ion Creangă, Teatrul Act Bucureşti
Emigranţii de Slawomir Mrožek, Club La Scena Bucureşti
Felii de Lia Bugnar, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

duminică, 19 iunie 2011

Gala Comediei Româneşti - 2011

FESTIVALUL COMEDIEI ROMÂNEŞTI – festCO 2011, ediţia a IX-a


Selecţioner festCO
Ion Parhon

Juriu premii festCO
Ileana Lucaciu
Dan Puican
Crina Semciuc
Vlad Cristache

Premiul de excelenţă
Stela Popescu

Premiul pentru cel mai bun spectacol
Cântăreaţa cheală & Lecţia de Eugène Ionesco, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul de Comedie

Premiul pentru cea mai bună regie
Victor Ioan Frunză pentru spectacolul Cântăreaţa cheală & Lecţia de Eugène Ionesco, Teatrul de Comedie

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal
George Costin pentru rolul Profesorul din spectacolul Cântăreaţa cheală & Lecţia de Eugène Ionesco, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul de Comedie

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal
Virginia Mirea pentru rolul Doamna Smith din spectacolul Cântăreaţa cheală & Lecţia de Eugène Ionesco, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul de Comedie

Pentru pentru cel mai bun actor în rol secundar
Nicu Mihoc pentru rolul Directorul Cristinoiu din spectacolul Opinia publică de Aurel Baranga, regia Cristian Theodor Popescu, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar
Ioana Anastasia Anton pentru rolul A mijlocie din spectacolul Blifat de Gabriel Pintilei, regia Alexandru Mihail, Teatrul Odeon

Premiul pentru cea mai bună scenografie
Dragoş Buhagiar pentru scenografiile spectacolelor O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, regia Alexandru Dabija, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi şi Opinia publică de Aurel Baranga, regia Cristian Theodor Popescu, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Premiul special al juriului
Spectacolul de teatru non-verbal România. Închis pentru inventar, scenariul şi regia Dragoş Huluba, Compania de Teatru Passe-Partout Dan Puric


CONCURSUL DE COMEDIE ROMÂNEASCĂ, ed a VI-a, 2011

Juriul
Adrian Lustig
Virginia Dobrovici
Cristian Juncu
a decis acordarea următoarelor premii:


Premiul I
De ce urâm femeile de Bogdan Costin

Premiul II
Nora londoneză de Cezar Ghioca

Premiul III
Charles Dickens nu locuieşte aici de Laurenţiu Budău

joi, 16 iunie 2011

Festivalul de Comedie la Bucureşti


Ce-a de-a IX-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti (10-17 iunie 2011) şi-a făcut o deschidere spectaculoasă la Teatrul de Comedie, oficiată de directorul George Mihăiţă; au fost prezenţi directorii celor mai importante festivaluri de teatru din ţară (Constantin Chiriac, Emil Boroghină), oameni de teatru, public specializat şi amator. Lansarea de carte care a urmat, de teatru scurt, Omul din cerc de Matei Vişniec (Paralela 45), cuprinde texte din mai vechea Omul pubelă (Cartea Românească, 2006), dar şi altele noi, scrise între timp, autorul însuşi motivând că această formă de teatru este din ce în ce mai ofertantă. George Mihăiţă şi Matei Vişniec au citit un fragment din Spălătorul de creiere II.

Spectacolul care a urmat, Cuvântul progres spus de mama mea sună teribil de fals (în original, Le mot progrès dans la bouche de ma mère sonnait terriblement faux) de Matei Vişniec, jucat de Compania Influenscènes din Franţa, în regia lui Jean-Luc Paliès, a fost distins la Festivalul Avignon Off 2009 cu premiul „Coup de Cœur de la Presse”, iar în România s-a jucat în prima decadă a lunii iunie la Sibiu, Târgovişte şi Bucureşti. Este singurul spectacol internaţional din cadrul FestCo, o tragicomedie care vorbeşte despre drama unei familii sărace balcanice, cu un fiu mort în război şi cu o fată ce face trotuarul în Vest.

În continuare, festivalul a propus spectacole ofertante, în formule estetice foarte variate (teatru nonverbal, absurd, muzical etc.), dezbateri în cadrul secţiunii „Dialoguri”, lansări de carte şi se va încheia pe 17 iunie cu Gala Comediei Româneşti, în cadrul căreia se vor decerna premiile FestCo, şi cu premiera O scrisoare pierdută, în afara concursului.

Ion Caramitru prezintă Eminescu în SUA şi Canada

Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional, prezintă un recital extraordinar "Eminescu" în Statele Unite şi Canada, la invitaţia ICR New York

Actorul Ion Caramitru, neîntrecut recitator al versului eminescian, şi clarinetistul Aurelian Octav Popa vor susţine, într-un turneu americano-canadian de câteva zile, recitalul extraordinar EMINESCU, dedicat geniului poeziei româneşti.

Turneul, organizat de ICR New York în colaborare cu Queens Library, NY, Ambasada României la Washington DC, Consulatul General Onorific al României şi Biserica Sfânta Treime din Philadelphia, va cuprinde patru reprezentaţii cu recitalul "Eminescu" în limba română la: New York (23 şi 24 iunie), Washington DC (25 iunie) şi Philadelphia (26 iunie) şi câte o reprezentaţie la Montreal (30 iunie) şi Toronto (2 iulie).

Programul turneului include şi participarea lui Ion Caramitru, alături de actriţa Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, la o întâlnire care va avea loc în 21 iunie la sediul ICR New York. Cei doi prestigioşi invitaţi vor purta un dialog în limba engleză, moderat de Corina Şuteu, directoarea ICR New York, axat pe teme legate de schimburile internaţionale şi de prezenţa teatrului românesc în străinătate, precum şi de parcursul lor personal, marcat de tranziţia de la cariera de actor la cea de administrator cultural în România post-comunistă.

Născut în patria lui Eminescu, acest recital extraordinar, itinerat dincolo de Ocean în interpretarea şi regia lui Ion Caramitru, scoate la iveală pagini nemuritoare din impresionantul tezaur păstrat şi purtat cândva într-o simplă ladă de lemn, cu care poetul se muta, luându-şi cu el caietele şi notaţiile pe care astăzi le putem « răsfoi » cu multă uşurinţă, facsimilate şi digitalizate de către Academia Română. Recitalul este alcătuit dintr-o selecţie din manuscrisele de poezie, proză şi filozofie ale marelui poet.

Spectacolul imaginat de Ion Caramitru cerea un anume stil de acompaniament muzical, de sorginte simfonică. Acesta este aportul prestigiosului muzician Aurelian-Octav Popa, ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot întâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite, ne încredinţează compozitorul, stârnindu-ne interesul o dată în plus pentru o viitoare întâlnire cu Eminescu, la Bucureşti, cât mai curând posibil.

luni, 13 iunie 2011

Prima întâlnire din seria "Dialoguri FestCo"



Sâmbătă 11 iunie, în a doua zi a Festivalului Comediei Româneşti, a avut loc prima intâlnire din seria Dialogurilor FestCO 2011. Subiectul dezbătut - COMEDIE 50 – a adus încă odată în discuţie povestea Teatrului de Comedie care a implinit 50 de ani de existenţă la 5 ianuarie 2011.


Moderatorul acestui dialog - criticul de teatru Marina Constantinescu – a reunit în jurul său directori de ieri şi de astăzi ai Teatrului de Comedie, actori, regizori, public. Au fost prezenţi Radu Beligan, Lucian Giurchescu, Mircea Albulescu, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Puiu Antemir, Florin Anton, Eugen Racoţi şi un invitat special - Emil Boroghină – directorul Festivalului Shakespeare.



Radu Beligan (vorbind despre trecut): „Mezinul teatrelor bucureştene, când a împlinit 4 ani de existenţă (1965), a fost invitat la minunea care s-a întâmplat, Festivalul Internaţional de Teatru de la Paris, la Sala Sarah Bernhard, unde am fost invitaţi să reprezentăm România cu trei spectacole. Cu Umbra de Evghenii Şvarţ, Troilus şi Cresida de Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig şi Rinocerii de Eugène Ionesco în regia lui Lucian Giurchescu. Asta nu e nimic, dar am luat şi premiu pentru isprava asta."



Marina Constantinescu (vorbind despre prezent): "Ce se întâmplă azi nu e doar sărbătoarea Teatrului de Comedie ci şi sărbătoarea teatrului românesc. Acest festival pe care Teatrul de Comedie îl face de atâta timp coerent şi cu multă devoţiune şi cu un program extrem de interesant de la un an la altul, animă nu doar istoricul Teatrului de Comedie ci şi un spaţiu care începe să se redefinescă, care nu arată doar estetic. Centrul vechi e tot mai animat şi fiecare spectacol de la Teatrul de Comedie revarsă în acest loc oameni cu altfel de spirit."



George Mihăiţă: „În acest teatru a existat şi există o familie. Cred că aceasta este principala cheie a succesului Teatrului de Comedie.”



Prezentăm pe scurt cei 50 de ani de existenţă ai Teatrului de Comedie: Teatrul de Comedie a fost înfiinţat în toamna lui 1960 de către maestrul Radu Beligan. La 5 ianuarie 1961 era prezentat publicului primul spectacol - Celebrul 702 de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter. Dintre actorii care au jucat în primii ani pe această scenă amintim pe Radu Beligan, Ion Lucian, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ţicău, Iarina Demian , Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Pălădescu, Dem Rădulescu, Ştefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu. Cu un repertoriu dedicat genului comic în marea sa diversitate, de la Shakespeare, Cehov sau Gogol la comedia bulevardieră, teatrul absurdului sau comedia neagra, Teatrul de Comedie este unic în România.



În anii ‘60 Teatrul de Comedie a parcurs o perioadă de sincronizare artistică cu mişcarea teatrală mondială, fapt dovedit de Premiul Teatrului Naţiunilor pentru “cea mai bună participare Naţională” obţinut la Paris în 1963 cu spectacolele Rinocerii de Eugène Ionesco, regia Lucian Giurchescu şi Umbra de Evghenii Şvarţ şi Troilus şi Cresida de William Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig, ultimul dintre ele obţinând de asemenea şi premiul pentru cel mai bun spectacol.



Turneele din anii 1991-1992 în mai multe oraşe din Marea Britanie, Columbia, Venezuela şi Canada cu spectacolul Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare în regia lui Alexandru Darie au readus Teatrul de Comedie pe cele mai importante scene internaţionale.



În august 2007 spectacolul Revizorul de Gogol, regizat de Horaţiu Mălăele a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional Fringe Edinburgh, prestaţia trupei fiind recompensata cu cronci extrem de elogioase (4 stele din 5) in cotidienele britanice "The Times", "The Independent", "The Sunday Herald".



În 2002, a fost lansat Festivalul Comediei Româneşti - FestCO - ce a devenit internaţional la a cincea ediţie - iar în 2006 au fost lansate Concursul de Comedie Românească şi Gala Comediei Româneşti – toate aceste evenimente devenind puncte de referinţă pe agenda culturala bucureşteană.



Calitatea artistică a companiei noastre, valoarea regizorilor invitaţi să monteze, calitatea spectacolelor lansate în cele mai recente stagiuni, iată câteva dintre atuurile actuale ale Teatrul de Comedie.


Directorii Teatrului de Comedie:

1961 - 1969 Radu BELIGAN

1969 - 1979 Lucian GIURCHESCU

1979 - 1981 Valentin PLĂTĂREANU

1981 - 1990 Silviu STĂNCULESCU

1990 - 1994 Lucian GIURCHESCU

1994 - 1996 Vladimir GĂITAN

1996 - 2002 Dan VASILIU

2002 - prezent George MIHĂIŢĂ

joi, 9 iunie 2011

Prima zi a FESTIVALULUI COMEDIEI ROMÂNEŞTI / o zi Vişniec

VINERI 10 IUNIE
18.30 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan, foaier
deschiderea oficială festCO 2011
lansare de carte
OMUL DIN CERC de Matei Vişniec, editura Paralela 45


19.00 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan
CUVÂNTUL PROGRES SPUS DE MAMA MEA SUNĂ TERIBIL DE FALS (1h 15 min)
de Matei Vişniec, regia Jean-Luc Paliès
Influenscènes, Franţa
spectacol în limba franceză cu supratitrare în limba română



Despre cartea OMUL DIN CERC
O piesă scurtă este un exerciţiu de captare a emoţiei dintr-o singură mişcare, un joc stilistic în care îţi propui să obţii maximum de efecte cu minimum de mijloace. (...) Din când în când, din motive misterioase, simt că trebuie să scriu câte o piesă scurtă. Matei Vişniec


Despre spectacolul CUVÂNTUL PROGRES...
Spectacolul a fost distins la Festivalul Avignon Off 2009 cu premiul Coup de Coeur de la Presse


“Estetica spectacolului se află undeva între Almodovcar şi Kusturica” (La Mareillaise)


„Matei Vişniec utilizează umorul pentru a exorciza durerea şi suferinţa tuturor celor care se confruntă cu absurditatea războaielor.”

duminică, 5 iunie 2011

Festivalul Comediei Româneşti – FestCO 2011 a ajuns la a IX-a ediţie

Teatrul de Comedie, prin directorul său George Mihăiţă, vă invită între 10 şi 17 iunie la Festivalul Comediei Româneşti - FestCO 2011, ediţia a IX-a – realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Ediţia din acest an propune o gamă variată de forme de spectacol, incluzând şi teatru non-verbal, musical, teatru de revistă, teatru de magie, teatru pentru copii şi teatru de stradă.

Prima zi a festCO va fi dedicată dramaturgului Matei Vişniec. În deschidere va avea loc, în prezenţa autorului, lansarea antologiei de teatru scurt Omul din cerc, apărută la Editura Paralela 45. Seara continuă cu spectacolul Cuvântul progres spus de mama mea sună teribil de fals, regizat de Jean-Luc Paliès, produs de Compania Influenscènes - Franţa şi distins cu Premiul Presei la Festivalul Avignon Off.

Timp de opt zile veţi putea vedea pe scenele sălilor Teatrului de Comedie – dar şi pe alte scene convenţionale şi neconvenţionale din Bucureşti şi din ţară - spectacole prezentate de Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul „Constantin Tănase”, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu” Petroşani, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, Compania de Teatru Passe Partout „Dan Puric”, Clubul Ţăranului Român şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.

În afara concursului, puteţi vedea spectacole ale Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, ale Universităţii „Hyperion”, ale Teatrului Ţăndărică şi ale Teatrului de Magie.

În Centrul istoric, pe străzile aflate în zona Teatrului de Comedie, pot fi urmărite scurte momente de teatru de stradă.

Secţiunea Dialoguri festCO va avea loc la Sala Studio. Comedie 50, primul dialog cu publicul, este dedicat Teatrului de Comedie aflat la semicentenar. Marina Constantinescu, susţinută de actori şi regizori importanţi, va evoca momente semnificative din istoria acestui teatru.

În cadrul celui de-al doilea dialog - o întâlnire a publicului cu actori şi realizatori radio, se vor putea asculta momente din arhiva Ora veselă - lansată la 17 ianuarie 1929 - cea mai veche emisiune de divertisment a Radiodifuziunii Române.

Seria Dialogurilor FestCO se încheie cu dezbaterea Cine mai scrie comedie românească? moderată de Cristina Modreanu. Sunt invitaţi critici, dramaturgi şi regizori preocupaţi de fenomenul teatral contemporan.

Site-ul www.eteatru.ro, susţinut de Radiodifuziunea Română, transmite nonstop, începând din 2009, teatru radiofonic. În parteneriat cu FestCO, repertoriul lunii iunie va fi format exclusiv din comedii româneşti.

În acest an, lectura textului câştigător al premiului I la Concursul de Comedie Românească se va transforma într-o înregistrare radio cu public în regia lui Mihai Lungeanu.

În închidere, în Gala FestCO, se vor decerna premiile Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2011, ediţia a IX-a şi premiile Concursului de Comedie Românească, ediţia a VI-a.

Seara va continua cu premiera oficială a spectacolului Teatrului de Comedie - O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, regia Alexandru Dabija, decor Puiu Antemir, costume Anca Răduţă, muzica Ada Milea, cu Marcel Iureş, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Marius Florea Vizante, Dorina Chiriac, Mihaela Teleoacă, Dragoş Huluba, Florin Dobrovici, Eugen Racoţi, Dan Rădulescu.

Final de stagiune şi… început de stagiune viitoare la TNB

Teatrul Naţional din Bucureşti anunţă că ultimele spectacole, la sediu, ale stagiunii în curs au loc duminică, 12 iunie 2011. După această dată - mai timpurie decât în alţi ani, pentru a da câmp liber lucrărilor de reconstrucţie - porţile teatrului se închid pentru publicul spectator până în toamnă.

Pe lângă spectacolele jucate la sediu, colectivul Teatrul Naţional din Bucureşti prezintă în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Varna (Bulgaria), în data de 9 iunie, spectacolul Avalanşa de Tuncer Cücenoğlu, în regia lui Radu Afrim. Iar luni, 13 iunie, vor avea loc ultimele reprezentaţii ale spectacolelor TNB, în turneu: Dineu cu proşti la Piteşti şi Sinucigaşul la Braşov.

Pentru această ultimă săptămână a stagiunii, la Agenţia de Bilete mai puteţi cumpăra locuri la spectacolele: Regina mamă; Sinucigaşul; Scara pisicii; S-a sfârşit cum a-nceput; Încă-i bine!; Purificare; Teatrul Naţional pentru Copii şi pentru ultimul eveniment Modern Solo Piano din cadrul programului TNB Parateatral – Muzică, recitalul susţinut de pianistul norvegian Bugge Wesseltoft, sâmbătă, 11 iunie 2011, la ora 19.00.

Cu tot şantierul care trepidează la propriu în toate ungherele teatrului, se desfăşoară din plin activitatea de pregătire a viitoarei stagiuni care va aduce noi titluri de piese, distribuţii promiţătoare şi regizori prestigioşi.

Regizorul bulgar, Aleksander Morfov, nume de primă mărime al regiei europene (al cărui spectacol, Exilaţii, a fost prezentat în turneu pe scena mare a TNB în urmă cu un an), a început repetiţiile la Vizita bătrânei doamne, cunoscuta piesă a dramaturgului elveţian Friedrich Dürrenmatt, premiera urmând să aibă loc în prima parte a viitoarei stagiuni. Din distribuţia în curs de finalizare vă dezvăluim deocamdată doar numele interpretei rolului titular, Maia Morgenstern, urmând ca distribuţia completă să fie făcută publică înainte de închiderea stagiunii. Scenografia spectacolului care va avea loc la Sala Mare va fi semnată de scenograful bulgar, Nikola Toromanov.

Se află de asemenea în repetiţii avansate o piesă de referinţă a dramaturgiei româneşti interbelice, Omul cu mârţoaga de George Ciprian, în regia Ancăi Bradu.

Pentru un alt proiect repertorial incitant, piesa Băiatul din ultima bancă a dramaturgului spaniol Juan Mayorga, regizorul Cristian Theodor Popescu invită tinerii (chiar foarte tinerii) actori, la audiţii, în zilele de 9 şi 10 iunie 2011, pentru definitivarea distribuţiei cu două roluri principale masculine.

Sperăm ca la deschiderea viitoarei stagiuni 2011-2012, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” să-şi întâmpine publicul în prima dintre noile săli de spectacole care vor fi date în folosinţă în cadrul proiectului de reconstrucţie aflat în plină desfăşurare.

contact

criticdeteatru la gmail punct com

caută